Čedomir Domuz, vuk s Igmana, je nosilac najvećeg ratnog priznanja "Zlatnog ljiljana", "Policijske medalje za hrabrost" i "Ordena zlatnog grba s mačevima". Bio je izuzetno hrabar čovjek koji je srcem i dušom bio za Bosnu i Hercegovinu, za koju je dao i život. Govorio je ako pogine da se sahrani na Brezovači pored partizanskog spomen - obilježja, gdje su kosti 98 oslobodilaca Hadžića iz Drugog svjetskog rata. Nakon što je izgubio život, njegova želja je i ispunjena.

 

Autor filma je Armin Čolaković, koji potpisuje dokumentarce "Zubandan" i "Posljednji Farukov penal". U dokumentarcu o Čedomiru Domuzu govore supruga Vesna, sin Teo, kćerka Sanja...

 

- Već nekoliko godina imamo ideju da se snimi film, a planove nam je poremetila i korona. Sada je došlo vrijeme da sve to bude realizirano, a film bi trebao biti gotov do 30. jula i premijerno će biti prikazan na dan kada je otac poginuo – kaže za Faktor Teo Domuz.

 

 

Autor filma pojašnjava da ovim dokumentarnim filmom želi da prikaže kakva je osoba Čedo zaista bio.

 

- U filmu se pored porodice Domuz pojavljuju i njegovi prijatelji iz djetinjstva, saborci, kolege policajci, autor knjige o Čedi Domuzu Idriz Hodžić, a veliku ulogu u filmu ima i legendarni glumac Emir Hadžihafizbegović. Pripala mi je velika čast, ali i velika odgovornost i mnogo sam zahvalan porodici Domuz na ukazanoj prilici i povjerenju.

 

Ovo je priča o čovjeku kojem je rodna gruda bila na prvom mjestu, patrioti koji nije gledao na ime i prezime, nego kako da pomogne u odbrani jedine nam domovine. Želja nam je da film dugo živi i da generacije koje dolaze upoznaju lik i djelo čovjeka kroz kojeg na najbolji način možemo shvatiti našu domovinu – kaže za Faktor Čolaković.

 

Autor: D. Zeba