26
Maj

Avdo Huseinović predstavio novi dokumentarni film “Prsten za glavu aždaje“

Published in BiH

Novinar, publicista i autor dokumentarnih filmova Avdo Huseinović danas je u Sarajevu predstavio novi dokumentarni film “Prsten za glavu aždaje“, koji je snimljen povodom 30 godina od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine i na specifičan način otkriva neke od nepoznatih i prešućenih detalja, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Film će premijerno biti prikazan u petak u 19 sati u Multimedijalnoj Sali Memorijalnog centra Kovači, a direktor Fonda memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić je izrazio zadovoljstvo i čast saradnjom na ovakvom projektu koji za cilj ima unapređenje poimanja i razumijevanja onog što se dešavalo u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata i periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

 

“Sarajevo i opsada Sarajeva jedan je od najviše zanemarenih događaja u pravosudnim institucijama BiH. Veoma mali broj je onih koji su odgovarali za zločine i teroriziranje građana Sarajeva. Ovaj film predstavlja jedno trajno svjedočenje i dokumentovanje činjenica o svemu onom što se događalo u Sarajevu u periodu opsade“, rekao je Kulanić.

 

Autor filma Huseinović je istakao da je ovo prvi film snimljen u koprodukciji sa kompanijom BH Telecom.

 

“Ono što bih kao autor kazao je da je ovo sasvim drugačiji film u odnosu na sve one koje sam ranije radio. Sam sam birao temu, sam sam izabrao i neki slobodni autorski stil i imao želju da istraživački izađem na megdan određenim čudnim pojavama koje evo već decenijama prate priču o opsadi Sarajeva za koju kažemo znamo i za koju je utvrđeno da je najduža u modernoj historiji ratovanja“, rekao je Huseinović.

 

Podsjetivši da se sutra obilježava i 30. godišnjica prvog velikog masakra nad civilima Sarajeva koji se dogodio u redu za hljeb u tadašnjoj ulici Vase Miskina, a današnjoj Ferhadiji, Huseinović je kazao da će gledaoci filma moći vidjeti kako je matrica podvala i teza o tome da su građani Sarajeva sami sebe ubijali zaživjela od samog izvršenja tog prvog masakra.

 

“O opsadi Sarajeva se puno toga zna, ali je puno više onog što se ne zna. Bavio sam se onim manje poznatim stvarima i trudio sam se da se tematski ne ponavljam u odnosu na ranije filmove“, rekao je Huseinović.

 

On je kazao da se u filmu bavio i manje poznatim i nepoznatim podvizima, ratnim detaljima poput spašavanja "Sarajevske hagade". Dodao je da malo ljudi zna da je profesor Enver Imamović sa nekoliko policajaca u dramatičnoj noći tražio i spasio taj vrijedni muzejski eksponat.

 

“Saznat ćete i neke nepoznate segmente o tome kako je pripremana opsada Sarajeva. Saznat ćete tko je od poznatih Sarajlija pucao na svoj grad, tko je od visokih oficira dezertirao na agresorsku stranu i koliko je to kobno bilo za građane Sarajeva. Saznat ćete i o segmentu djelovanja pete kolone, posebno snajperista koji su ostali u gradu i iznutra ubijali naše sugrađane. Prvi put ćemo na osnovu relevantnih podataka servirati i detalje o tome koje bio stvarni organizator onih mirovnih, antiratnih demonstracija od 5. i 6. aprila 1992. godine“, kazao je Huseinović.

 

Novinar i publicista Avdo Huseinović, rođen je 25. novembra 1973. godine u Sarajevu. Godinama je saradnik poznatih časopisa u zemlji i regionu, kao i u bh. dijaspori. Kroz istraživački rad uključen je u otkrivanje i borbu za procesuiranje ratnih zločinaca, tokom genocida nad Bošnjacima 1992.-1995.

 

Do sada je objavio knjige: ”Dželati naroda mog” (2009.), ”Naser od Gazimestana do Haga i nazad” (2013), ”Stazama bosanskih vitezova“ (2014) i ”Dan D ili slučaj Dobrovoljačka” (2017).

 

Autor je dokumentarnih filmova: “Vanzemaljci iznad Sarajeva“ (2008), ”Daleko je Tuzla“ (2010), ”Bosna ili smrt“ (2011), ”A bili su samo djeca“ (2012), ”Na Drini krvavi Višegrad, prijedorska polja smrti, logori smrti” (2014), ”Herceg Bosna, zločin i kazna” (2015), ”Operacija Sana 95.- nedovršena pobjeda“ (2015), ”Bošnjaci, genocid u kontinuitetu” (2016), ”Prvi mart - Put u nezavisnost“ (2017), “Usporeni genocid“, Ubijeni prirodnom smrću” (oba 2021), “Postupi po naređenju - dželati u plavom“ (2022.) i “Ovamo daleko: Atentat na Bosnu“ (2022.).

Istočna Bosna