Danas je Dodik ponovo pred novinarima u Banjoj Luci optužio Bošnjake da uporno pokušavaju dominirati i majorizirati Srbe i Hrvate te da za to sada koriste i rat u Ukrajini ne bi li, podupirući sankcije protiv Rusije, dobili dodatne simpatije Zapada za svoje ciljeve.

 

- Došlo je vrijeme da pokušamo još jednom aktivirati mehanizam mirnog razlaza u BiH - kazao je Dodik, uz ocjenu kako bi nakon dovršetka tog procesa svi mogli "mirno živjeti".

 

Potvrdio je kako će se on, kao i svi drugi dužnosnici iz njegove stranke, nastaviti odlučno protiviti donošenju bilo kakvih odluka na nivou BiH kojima bi se ta država pridružila sankcijama protiv Rusije.

 

Napao je ministra odbrane BiH Sifeta Podžića i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generala Senada Mašovića zbog sudjelovanja na konferenciji koju je organizirao američki ministar odbrane Lloyd Austin.

 

Cilj je bio dogovor s ukrajinskim dužnosnicima o tome kako 40-ak država može pomoći Ukrajini u odbrani od ruske agresije.

 

Dodikova je teza kako je sve to "dio jednog udruženog poduhvata" kojim Bošnjaci žele srušiti BiH, prenosi N1.

 

- Muslimanski nacionalizam je otišao do te mjere da pokušava iskoristiti ukrajinsku krizu da bi reafirmirao svoje ciljeve - kazao je Dodik.