- Zahvalan sam CIK-u što je danas ugostio ambasadora Kavalca i mene kako bismo razgovarali o pravovremenim, slobodnim, poštenim i transparentnim izborima. Oni su temelj demokratije, a za narod ove zemlje su i u pravu sadržani u članu II (2) Ustava Bosne i Hercegovine. Bilo bi neustavno, dapače, bilo bi antidejtonski da neko uskrati građanima ove zemlje pravo na slobodne i poštene izbore - poručio je Murphy.

Sjedinjene Države su, naglasio je on, posvećene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti za konstitutivne narode i građane ove zemlje unutar euroatlantskih institucija.


- Zato radimo sa OSCE-om i CIK-om na jačanju izbornog procesa u BiH i njegovoj odbrani od onih koji ga nastoje korumpirati radi lične ili stranačke koristi. Birači moraju imati povjerenje u integritet izbornog procesa. Moraju imati povjerenja da ishod izbora odražava glasačke listiće dok su ih dali. Posao koji OSCE radi sa CIK-om pomoći će u izgradnji tog povjerenja.

 

Ovog oktobra glasači Bosne i Hercegovine odlučit će ko će voditi državu, entitete i kantone u naredne četiri godine. Ovo je njihova prilika da oblikuju budućnost BiH. To je i njihova prilika da pozovu na odgovornost političare i političke stranke koje su vladale ovom zemljom u posljednje četiri godine. Da li su ovi političari ispunili obećanja koja su dali prije četiri godine? Jesu li vođeni interesima svojih birača ili su vođeni vlastitim, uskim, ličnim interesima? Da li je država danas bolja nego prije četiri godine? Ovo su pitanja koja birači u svakoj demokratiji postavljaju sebi prije glasanja. Ako su odgovori "ne", onda birači mogu napraviti promjenu. To je ljepota i snaga demokratije. Međunarodna zajednica ne može odgovoriti na ova pitanja za birače Bosne i Hercegovine, ali možemo raditi na tome da kada birači ove zemlje daju svoj odgovor, on bude prebrojan - poručio je američki ambasador.

 

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je povodom uspostave portala e-Izbori i aplikacije za elektronsku prijavu birača za glasanje izvan BiH održala sastanak sa Kathleen Kavalec, šeficom Misije OSCE-a u BiH i Michaelom J. Murphyem, ambasadorom SAD-a u BiH.

 

Na sastanku su održane i prezentacije portala e-Izbori tokom kojih su predstavljeni rezultati dosadašnje upotrebe aplikacije za elektronsku prijavu birača za glasanje izvan BiH, ali i naredne aplikacije koje će biti korištene u izbornom procesu i čija je izrada i testiranje u toku (elektronska prijava političkih subjekata, elektronska prijava izbornih posmatrača, elektronska dostava izjava o imovinskom stanju).