"Opozicija" je, kažu pojedini stranački šefovi, nikada ujedinjenija s obzirom da se čak sedam stranaka skupilo oko jednog kandidata, a očekuju da će im se pridružiti još neki. Izgledno je da će im se pridružiti i PDA čiji je osnivač Mirsad Kukić. U tom slučaju bi se i moglo reći da među onima koji podržavaju Bećirovića ima opozicije.


Sa punim pravom se može postaviti pitanje da li je Denisa Bećirovića zaista podžala opozicija ili stranke koje već godinama unazad čine vlast na različitim nivoima, kao što je uostalom čine i sada, uzevši u obzir i novoosnovane stranke čiji su kadrovi godinama "liderisali" procesima, pa se kasnije pridružili pojedinim strankama koje danas sebe nazivaju opozicijom.

 

Narod i pravda apsolutnu vlast ima u Kantonu Sarajevo, a dio su vlasti i na federalnom, ali i na državnom nivou. U Vladi KS, NiP ima čak sedam ministara, te sedam zastupnika u Skupštini KS. Među zastupnicima iz reda NiP-a tu je i predsjednik ove stranke Elmedin Konaković. Konaković je godinama unazad "liderisao" procesima u KS dok je bio SDA-ov premijer, šef Kluba SDA u Skupštini, a u opoziciji je Konaković u Kantonu Sarajevo proveo jako kratak period.

 

U redove NiP-a "preletio" je i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara koji je također i kantonalni zastupnik u KS, ali i dopredsjedavajući Doma naroda FBiH. Dakle, on je u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na nivou FBiH, što je inače jedinstven slučaj.

 

Pridruživanjem Denisa Zvizdića NiP-u, ova stranka postala je dio vlasti i na državnom nivou, s obzirom da je Zvizdić u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.


Sebe među opoziciju voli smjestiti i Fahrudin Radončić i njegov SBB, iako SBB godinama obnaša vlast u Vladi Federacije BiH zajedno sa SDA i HDZ-om. U toj Vladi imaju četiri ministra. Bogdu previše za nekog ko je opoziciona stranka.

 

Bećirovića je kao "opoziciona" stranka podržao i NES, a nekadašnji A-SDA, koji od svog osnivanja obnaša vlast u dijelu Unsko-sanskog kantona, Cazinu, a trenutno predvode Vladu Unsko-sanskog kantona.

 

Naša stranka i SDP također čine vlast u Kantonu Sarajevo. SDP vlada gradom Tuzlom, gradom Sarajevom, ali i još nekim gradovima i općinama. Ove dvije stranke u kantonalnoj skupštini u Sarajevu imaju sedam zastupnika i čine aktuelnu većinu, dok u Vladi KS zajedno imaju pet ministara i premijera Edina Fortu koji je ujedno i predsjednik Naše stranke. Dio su vlasti u Unsko-sanskom kantonu...

 

Damir Marjanović je zastupnik u Skupštini KS koji je dio vladajuće većine. Njegova stranka u najavi Za nove generacije, još je nepoznanica javnosti.


Još jedan "opiziconar" koji je podržao kandidaturu Bećirovića je i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i njegova Bosanskohercegovačka inicijativa. Kako Kasumović sebe vidi kao opoziciju?

 

Jedini koji vrlo dobro zna šta znači biti opozicija je kandidat kojeg su podržale nabrojane stranke - Denis Bećirović. Njemu se tako najviše sviđa jer ima vremena za pisati otvorena pisma, pa je izdao čak i knjigu sabranih djela. On je skoro 24 godine u parlamentarnoj opozicionoj hladovini, osim u rijetkim momentima kada je rukovodio parlamentom. U vrijeme kada su SDP, SBB, SNSD i HDZ sklopili koaliciju na državnom nivou Bećirović je zamalo smijenjen, ali zaslugama bivšeg mu stranačkog šefa Zlatka Lagumdžije u dogovoru s Miloradom Dodikom, Bećirović je ipak ostao predsjedavajući Zastupničkog doma državnog Parlamenta. Ova pozicija, ali i neke druge, skupo su plaćene usvajanjem po povratnike u RS štetnim Zakonom o prebivalištu.