19
Juli

Bajramska čestitka potpredsjednika bh. entiteta RS, Ramiza Salkića

Published in BiH

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je hospitaliziran 12. jula na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, gdje je operisan 14. jula, te se trenutno nalazi na postoperativnom tretmanu na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli uputio je čestitku Bošnjacima - muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu u povodu predstojećeg Kurban-bajrama.

 

„Islam nas uči da izvršavajući obaveze muslimani se približavaju Uzvišenom Allahu, u isto vrijeme približavaju se svojoj porodici, komšijama, prijateljima, siromašnim i nemoćnim. Naše porodice, komšije, prijatelji i ljudi kojima smo u prilici pomoći na taj dan ili neki drugi dan sve nas čine posebno sretnim u vremenu Kurban-bajrama.

 

Zbog pandemije muslimani širom svijeta i Bosne i Hercegovine su spriječeni obaviti petu islamsku dužnost, hadž, što je za sve nas novi izazov i prilika za činjenje dobra u svom okruženju.

 

Neka nas u ovim blagdanskim danima, ovaj, ali i svi drugi izazovi, podstaknu da izvučemo pouke, te da se svi zajedno okrenemo najvećim vrijednostima u životu, činjenju dobra. Iskoristimo ove dane da se više posvetimo svojim porodicama, rodbini i komšijama.

 

Iskoristimo bajramsku radost kao priliku da je podjelimo sa našim komšijama pravoslavcima, katolicima i drugima, baš kao što su to činili naši preci stotinama godina unazad.

 

Kod Bošnjaka muslimana u bh. entitetu RS do kraja života će se bajramska radost miješati sa bajramskom tugom. Gotovo da ne postoji bošnjačka kuća u ovom entitetu u kojoj za bajramskom sofrom neće nedostajati neko od najmilijih. Ta bolna činjenica je posljedica agresije, etničkog čišćenja i genocida. Zbog toga, svi koji mogu, neka budu oslonac i vjetar u leđa Bošnjacima u entitetu RS, posebno u bajramskim danima, kada potvrđuju da su u svojoj vjeri, na svojoj zemlji i u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Ko zaboravi Bošnjake u ovom dijelu naše domovine , odustao je od Bosne i Hercegovine za koju su mnogi dali svoje živote.

 

Neka i ovaj Kurban-bajram donese blagost u naša srca, radost u naše domove i neka nas učini odlučnim i predanim da čuvamo mir, slobodu i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Uz najiskrenije želje da ove blagdanske dane provedete u miru, ljubavi i duhovnom skladu, upravo onako kako to islam kao vjera preporučuje Bajram šerif mubarek olsun", stoji u čestitki potpredsjednika Salkića.

 

Istočna Bosna