22
Juli

Maltežani šokirali Velež na Grbavici, častan poraz Tuzlaka

Fudbaleri Veleža i Tuzla Cityja doživjeli su poraze u prvim mečevima drugog kola kvalifikacija Konferencijske lige.

 

Rođeni su šokantno na Grbavici poraženi od Hamruna sa Malte (0:1), dok je AZ Alkmaar na domaćem terenu identičnim rezultatom bio bolji od Tuzlaka.

 

Izabranici Amara Osima bili su favoriti protiv tima sa Malte, ali...

 

Gosti su već u prvom minuti zaprijetili preko Doda, te su najavili da neće biti "lagan zalogaj". Nakon toga redale su su prilike pred golom gostujućeg tima. Po dva puta su pokušavali Hasanović i Haskić, ali promjene rezultata nije bilo. I onda hladan tuš.

 

Maltežani su izveli slobodan udarac, Bogdanović je zaustavio pokušaj Mashikea, ali se lopta od stative odbila do Matthewa Guillaumiera koji je pogodio za 0:1.

 

Primljeni gol kao da je "presjekao" Rođene koji su do odlaska na odmor zaprijetili tek iz slobodnjaka, kada je Halilović pogodio samo živi zid.

 

I u nastavku susreta Mostarci su bili neprepoznatljivi i bezidejni. Pokušao je Osim sa izmjenama razdrmati tim, koji je u nekoliko navrata zaprijetio tek u posljednjih 15-ak minuta utakmice.

 

Halilović je u 78. minuti šutirao sa distance, ali je Bonello bez problema zaustavio njegov pokušaj. U 85. minuti prijeti i Pantelić, ali golman Hamruna krajnjim naporom izbija loptu u korner. Najbolju priliku Mostarci su imali u 96. minuti kada ja Bonello odbranio zicer Haskiću.

 

Do kraja meča nije bilo promjene rezultata, pa će Mostarci u revanšu morati biti mnogo bolji žele li izboriti prolaz u 3. pretkolo Konferencijske lige.

 

Što se tiče meča AZ Alkmaar - Tuzla City, domaći su slavili minimalnu pobjedu 1:0, a trenutak odluka dogodio se u 13. minuti. Golman Fejzić je skrivio prekršaj za jedanaesterac, a sa bijele tačke siguran je bio Dani de Wit.

 

Definitivno, ovaj časta poraz izabranicima trenera Dragana Jovića daje nadu da u revanšu mogu napraviti čudo i na Grbvaici eliminisati Nizozemce.

 

Istočna Bosna