31
Mart

Znate li ko je bila prim. dr. Silva Rizvanbegović: Bila je uzor i kao čovjek i kao ljekar, a život je posvetila ranjenim borcima ARBiH!

Prije nepunih 26 godina u centru Sarajeva je, u kolima Hitne pomoći, ubijena prim. dr. Silva Rizvanbegović, prva doktorica koja je stradala tokom opsade glavnog bh. grada.

 

Tog 17. maja 1992. doktoricu Rizvanbegović ubili su pripadnici JNA iz kasarne „Maršal Tito“ oko 22.30 sati, a nalazila se u jednim od troja ambulantna kola koja su bila na putu između Kliničkog centra Koševo i Hitne pomoći. Čekali su da padne mrak pa da s ugašenim svjetlima prevezu teško ranjene građane Sarajeva, prisjetila se dr. Sena Softić-Taljanović, sadašnja direktorica sarajevske Hitne pomoći.

 

– Ona je bila moj učitelj, moj uzor kao čovjek i kao ljekar, bila je humanista. Ostalo je vrlo malo onih koji je se sjećaju, ipak se dešava smjena generacija i puno je godina prošlo. Mi koji smo bili tu za vrijeme agresije na RBiH, nikada je nećemo zaboraviti – kazala je Softić-Taljanović.

 

Podsjetila je da je Silva Rizvanbegović prethodno bila ranjena, isto tako na zadatku, u trenutku pogibije još je imala zavoj na ruci.

 

– Ona je bila nesebična i najbolji dio sebe poklanjala je nama. Učila nas je kako biti čovjek i kako poštovati ljude – zaključila je Softić-Taljanović.

 

Jedna od ulica u sarajevskom naselju Stup danas nosi ime po ovoj heroini, a ispred zgrade Hitne pomoći postavljena je spomen-ploča u znak sjećanja na dr. Rizvanbegović.

Last modified on srijeda, 27 Oktobar 2021 22:28

Istočna Bosna