18
Juni

Kožu postepeno navikavajte na sunce

Žene češće pate od alergije izazvane sunčevim zracima, koja se najčešće ispoljava kao crveni osip praćen svrabom ako se mnogi raduju lijepom vremenu i sunčanim danima, čak 20 posto ljudi proljeće dočekuje sa oprezom, jer pate od alergije na sunce. Ova vrsta koprivnjače najčešće se javlja upravo u ovo doba godine, jer koža je tokom cijele zime bila prekrivena odjećom što je čini osetljivijom.

 

Osip i svrab

 

Broj alergičnih na sunce je u porastu iz godine u godinu, a smatra se kako su glavni razlozi klimatske promjene, dokazane genetske predispozicije, kao i korišćenje određenih lijkova i hemikalija, koje se nalaze u parfemima, sapunima i šamponima.

 

Žene češće pate od alergije izazvane sunčevim zracima, koja se najčešće ispoljava kao crveni osip praćen svrabom. Ove promjene na koži najčešće se povlače u periodu od 30 minuta do tri sata. Ponekad se dešava da izgledaju kao blagi podljevi i tada je neophodno konsultirati ljekara.

 

U slučaju alergije na sunce najvažnija prevencija što podrazumijeva upotrebu krema sa visokim zaštitnim faktorom, ograničeno vrijeme izlaganja suncu, izbjegavajući period između 11 i 17 sati.

 

Lijekovi i oblozi

 

Kožu je potrebno postepeno navikavati na sunce nošenjem dugih rukava i pantalona šivenih od tankih, prirodnih materijala. Veoma je bitno i što manje upotrebljavati kozmetičke preparate, kao i provjeriti da li fontosenzitivnu reakciju stvara lijek koji se koristi zbog nekog akutnog stanja ili hroničnog oboljenja.

 

Ljekari u slučaju alergije na sunce savjetuju primjenu lijekova iz grupe antihistaminika, korisni su hladni oblozi, a u slučaju težih simptoma ili ako se promjene ne povlače obavezan je odlazak u ambulantu.

 

Zdravlje u kući

Istočna Bosna