06
Maj

SMRTONOSNI TRIO: STRES ZBOG POSLA, LOŠ SAN I VISOK PRITISAK

Stres na poslu, loš san i visok krvni pritisak mogu biti recept za ranu smrt, upozoravaju njemački istraživači.

 

U studiji je učešće uzelo nekoliko radnika s visokim krvnim pritiskom koji su praćeni skoro 18 godina, a oni koji su izjavili da imaju stresan posao i loš san su tri puta imali veću vjerovatnoću da će umrijeti od srčanih bolesti od onih koji su dobro spavali i koji nisu imali problema na poslu, otkrili su istraživači.

- Čak 50 posto odraslih ima visok krvni pritisak.

 

To je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar, zatajenje srca, bolesti bubrega i preranu kardiovaskularnu smrt. Brojne studije su otkrile povezanost između povećanog stresa na poslu i kasnijeg rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Poremećaji sna takođe su povezani s povećanim rizikom - kaže dr Gregg Fonarow, profesor kardiologije

.

 

U novoj studiji istraživači su upozorili da su među osobama s hipertenzijom oni koji su imali stres na poslu imali dvostruko veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, kao i oni koji su izjavili da imaju samo loš san.Prema vodećem istraživaču dr Karl-Heinz Ladwigu, spavanje bi trebalo da bude vrijeme za rekreaciju, odmaranje i vraćanje energije.

Ako imate stres na poslu, san vam pomaže da se oporavite, prenosi Health24.- Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a u kombinaciji s hipertenzijom efekti su još pogubniji - dodao je on u izjavi.

 

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Last modified on ponedjeljak, 06 Maj 2019 21:47

Istočna Bosna