29
April

MASLAČAK: MAGIČNA BILJKA KOJA POMAŽE KOD ČIŠĆENJA JETRE I ŽUČI, ALERGIJA, KOŽNIH OBOLJENJA, GOJAZNOSTI I CELULITA

List maslačka od davnina je poznat kao dobar diuretik, pa se preporučuje kod potrebe za pojačanim mokrenjem, kod čestih infekcija mokraćnih kanala i visokog krvnog pritiska.

 

Korjen ove biljke podstiče apetit, pa ga preporučuju kod probavnih tegoba i nedovoljnog lučenja žuči. U modernoj fitoterapiji korjen maslačka koristi se kod čišćenja jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne tegobe, debljina i celulit. Djelovanje kod celulita opravdano je prije svega zbog zanimljive kombinacije djelovanja i na jetru i na bubrege, jer je koren maslačka blagi diuretik. Maslačak je dodatna terapija kod povišenog holesterola.

 

 

Maslačak se od davnina koristi kao prva proljetna salata. Mladi proletni listovi sadrže oko tri posto bjelančevina, osam posto ugljenih hidrata, 20-60 mg po procentu vitamina C i tri mg po procentu gvožđa. Korjen je još hranjiviji, posebno u jesen i zimi, i sadrži čak 20 posto ugljenih hidrata, od čega najveći dio otpada na inulin kao i dva i po posto belančevina. Za hranu se koriste mladi proljetni listovi, prije izbijanja stabljike.

 

SALATE OD MASLAČKA

Listove maslačka dobro operite i ocijedite. Maslinovo ulje pomiješajte s jabukovim sirćetom, aceto balsamikom i bijelim lukom. Dodajte so, biber i čili. Sve dobro izmiješajte i neka odstoji pola sata. Luk, komorač i krastavac isijecite, a mrkvu izrendajte. Sve sastojke pomiješati.

 

ČAJ OD LISTOVA

 

 

Čaj od listova maslačka priprema se tako što kašičicu sušenih listova prelijete s dva decilitra vrele vode. Poklopite, i poslije 10 do 15 minuta procijedite.

 

 

ČAJ OD KORJENA

 

Tri do pet grama korena stavi se u mlaku vodu. Zagrijte i kuhajte 10 minuta. Procijediti, i najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata prije obroka.

Last modified on petak, 29 April 2022 12:29

Istočna Bosna