19
Januar

OTVOREN BROJ ZA POMOĆ MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI

Published in Istočna Bosna

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari dobio je i humanitarni broj putem kojeg građani mogu donirati novac za rad ovog centra, potvrdio je Emir Suljagić, v.d. direktora Memorijalnog centra.

 


 
 

Sada nas, kao i sve druge memorijale i muzeje na svijetu možete pomoći i ovako, običnim telefonskim pozivom – preferabilno, više njih – iz topline i komfora vlastitog doma – napisao je Suljagić na Twitteru.

 

Pozivom na broj 090 292 011 (samo za korisnike BH Telecom mreže) građani mogu donirati tri marke za pomoć u radu Memorijalnog centra.

 

Podsjetimo, reporter “Avaza” je početkom decembra prošle godine zabilježio katastrofalne prizore u jednoj od glavnih hala u Memorijalnom centru Potočari. Mjesto najveće bošnjačke boli, na sve strane prokišnjava, a ugrožena je i arhivska građa godinama skupljana, kao i materijal koji dokazuje sva zvjerstva ratnih zločinaca.

 

 

Memorijalni centar Potočari otvoren je u septembru 2003. godine. Sastoji se od vjerske i memorijalno-komercijalne komponente. Musalu i turbe u formi polukruga okružuje bijela kamena platforma koja predstavlja Zid sjećanja na kome su ispisana imena 8372 žrtve genocida počinjenog 1995. godine.

 

U sklopu Memorijalnog centra nalazi se i Muzej genocida.