08
Novembar

POLICIJA U FOČI NIJE DOZVOLILA SKUP UDRUŽENJU PRVE SLAVNE – 111. VITEŠKE BRIGADE ARMIJE RBIH

Published in Istočna Bosna

Policijska uprava Foča nije odobrila zahtjev Udruženja Prve slavne-111.Viteške brigade Armije BiH, da održe javni skup u Foči u subotu 9. novembra.


 

“Nakon provedenih svih neophodnih provjera i mjera, a u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju, nadležne policijske stanice Foča i Višegrad donijele su odluku da se ne odobri zahtjev za okupljanjem Udruženja Prve slavne-111. Viteške brigade. Razlozi su navedeni i u rješenju koje je uredno dostavljeno tom udruženju”, rečeno je u PU Foča.

Kako javlja Radio Foča, članovi Udruženja Prve slavne-111. Viteške brigade planirali su da obiđu Aladža džamiju i nekoliko lokacija na kojima su stradali Bošnjaci tokom rata na području Foče i Višegrada.

 

Udruženje ratnih vojnih invalida iz Foče i Opštinska boračka organizacija zatražili su ranije od Policijske uprave Foča da ne dozvoli okupljanje ove brigade Armije RBiH, ističući da takav skup “nije primjeren i predstavlja provokaciju ovdašnjeg stanovništva”.

Najmanje 3.000 Bošnjaka Foče ubijeno je tokom agresije na BiH, od čega porodice još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima 627 nestalih kako bi im mogli klanjati dženazu. Foča je općina u kojoj je najviše žena ubijeno i silovano tokom agresije.

Današnja Foča o tome i dalje šuti.

Istočna Bosna