10
Oktobar

MAJKE SREBRENICE TRAŽE DA SE HANDKEU ODUZME NOBELOVA NAGRADA

Published in Istočna Bosna

Žalosno je i, za nas majke Srebrenice, vrlo razočaravujuće i šokantno da je Komitet Kraljevske švedske akademije nauka donio odluku kojom je Nobelovu nagradu dodijelio književniku Peteru Handkeu, koji je negirao genocid u Srebrenici i koji je u periodu 1992-1995. opravdavao ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca, izjavila je Munira Subašić iz Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Anadolija
  • Mi majke Srebrenice smo vrlo razočarane zbog vijesti da je ovogodišji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, koji je otvoreno negirao genocid u Srebrenici, koji je priznao jedan međunarodni sud, a zna se da se tamo dogodio genocid. Žalosno je da je ovako važna nagrada dodijeljena negatoru genocida u Srebrenici, kada svi znaju šta se dogodilo u Srebrenici – rekla je Subašić.

Istakla je da je Komitet Kraljevske švedske akademije nauka “napravio cirkus od sebe” zbog odluke da Nobelovu nagradu dodijeli Handkeu.

  • Ovom odlukom su poslali poruku drugima da mogu dobiti razne nagrade i priznanja bez obzira šta su sve radili u prošlosti. Vrlo je nemoralno i neozbiljno da su bez ikakvih provjera donijeli ovu odluku. Trebali su znati ko je ovaj čovjek. Ovo je negator genocida u Srebrenici. Ovom odlukom su i nas majke Srebrenice, koje smo izgubile svoje sinove, muževe, braću, još jednom uvrijedili i povrijedili u srce – kazala je Subašić.

Pozvala je Komitet Kraljevske švedske akademije nauka da što prije donese novu odluku i Handkeu oduzme nagradu kako bi povratio svoj ugled i čast.

 
  • Ova odluka je sramotna i vrlo loša poruka za sve ljude. Morali bi znati da su odlukom da nagradu dodijele negatoru genocida uvrijedili mnoge ljude i nanijeli štetu i ugledu ovog Komiteta za dodjelu nagrade. Zato, pozivamo taj Komitet da hitno promijeni odluku i oduzme nagradu Handkeu. Tako bi pokazali da su ispravili svoju veliku grešku. Nadam se da tamo sjede ozbiljni i moralni ljudi koji će uvažiti naš zahtjev. Mi ćemo se nastaviti boriti za istinu o Srebrenici – rekla je Subašić.

Ovogodišji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine, piše Anadolija.

Handke je u medije dospio početkom 1996. godine nakon objavljivanja kontroverznog djela “Jedno zimsko putovanje ka rijekama Dunavu, Savi, Moravi i Drini ili pravda za Srbiju”.

Kako su mediji prenijeli, Handke tvrdi da u tom djelu koristi sofisticiraniji izbor riječi za prikaz događanja nego što se po njemu događalo općenito u medijima.

Britanski “The Guardian” je u aprilu 1999. godine objavio članak “Stand up if you support the Serbs” (“Ustanite ako podržavate Srbe”), u kojem piše o Handkeovim stavovima o dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji i ratu u Bosni i Hercegovini.

On je u martu 2004. godine zajedno s kanadskim piscem Robertom Dicksonom potpisao apel koji poziva na odbranu Slobodana Miloševića, a iste godine je bivšeg srbijanskog predsjednika posjetio u zatvoru u Haagu.

Danas je austrijski književnik proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu zbog, kako je navedeno u obrazloženju Švedske akademije “jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”.

Istočna Bosna