01
Mart

SALKIĆ: MI SVJEDOČIMO OVDJE NA DRINI SUVERENU I NEZAVISNU BOSNU I HERCEGOVINU

Published in Istočna Bosna

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska prisustvovao je obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Bratuncu i Potočarima.

 

 

Obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje najprije je, prigodnim programom, upriličeno u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, a potom i u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.

 

U obraćanju prisutnima potpredsjednik Salkić je istakao da obilježavanje Dana nezavisnosti na Drini jeste potvrda ustrajnosti i posvećenosti referendumskom pitanju o Bosni i Hercegovini, zemlji ravnopravnih naroda i građana.

 

– Mi našim okupljanjima u povodu Dana nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine od Bosanskog Novog do Trebinja svjedočimo da nismo odustali i da nikada nećemo odustati od borbe za našu domovinu.

 

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine najbolja je prilika da se sjetimo svih onih koji su utkali svoje živote u temelje njene nezavisnosti, da im iskažemo zahvalnost i naše poštovanje. Upravo zbog njih mi moramo nastaviti našu borbu, kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna. Moramo nastaviti da izgrađujemo našu domovinu, kako bi bila zemlja jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve njene građane – naveo je Salkić.

 

Istakao je da su unatoč sistemskoj diskriminaciji “našeg naroda i negiranja naše domovine Bosne i Hercegovine u ovom entitetu mi smo tu, ustrajni i posvećeni izgradnji najboljih mogućih odnosa sa našim komšijama, posvećeni trajnom miru”.

 

– Pozivam političke predstavnike bosanskih Srba da prekinu sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i pokušaje protjerivanja Bosne i Hercegovine iz svojih života i da se zajednički posvetimo jačanju zajedničke nam domovine Bosne i Hercegovine. Samo zajedno možemo učiniti naše društvo pravednijim, bez diskriminacije sa jednakim pravima i mogućnostima za sve građane.

 

Naše prisustvo i obilježavanje Dana nezavisnosti ovdje na Drini, potvrda je naše ustrajnosti i posvećenosti referendumskom pitanju o Bosni i Hercegovini, zemlji ravnopravnih naroda i građana. Naš bosanski duh, koji čini bosanskohercegovačka posebnost bio je naša snaga koja je bila presudna da se izborimo za nezavisnost i državnost Bosne i Hercegovine i da je čuvamo, bez obzira na neprestane udare sa svih strana – kazao je.

 

Salkić je potcrtao kako je Bosna i Hercegovina domovina svih njenih građana i da je cilj da ona bude zemlja jednakih prava i mogućnosti.

 

– Naš cilj je pravedan prema svima i zbog toga je ostvariv i ja se nadam da ćemo ga uskoro postići u našoj domovini. Pozivam vas da danas dostojanstveno i ponosno obilježimo Dan nezavisnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine – kazao je Salkić.

Istočna Bosna