08
Mart

DETALJI VELIKE AKCIJE: KAKO JE PALA GRUPA KOJA JE U HRVATSKU PROŠVERCALA VIŠE OD 100 KG KOKAINA

Published in Svijet

U akciji “Exotic” hrvatska policija, u saradnji s kolegama iz nekoliko evropskih zemalja te u koordinaciji s USKOK-om, razbila je grupu međunarodnih krijumčara droge koja se sumnjiči za kupoprodaju većih količina kokaina, spida i marihuane.

 

Ilustracija
 
 

Sumnjiče se da su u Hrvatsku prošvercovali više od 100 kilograma kokaina. U Hrvatskoj je u petak i subotu uhapšeno ukupno osam osoba osumnjičenih da su krijumčarili i prodavali drogu u sastavu zločinačke organizacije, dok je deveti član ranije uhapšen u Sloveniji, piše Jutarnji.

Radi se navodno o srbijanskom kuharu Dejanu Markusu, koji je 7. februara uhvaćen s tri litre ulja amfetamina koje je u dvije plastične boce prokrijumčario iz Holandije.

 

Inspektori ih pratili

 

 

Kao glavni organizator i finansijer šverca droge označen je osumnjičeni Stjepan Plaščar iz Zagreba. Slovenska policija također je na svom teritoriju provela nekoliko pretraga objekata te su i tamo uhapšene još dvije osobe koje se povezuju sa švercom droge, a još jedna osoba uhvaćena je u Srbiji.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je pripadnike ove grupe počela nadzirati prije godinu dana. U tom su periodu, prema dokazima koje su inspektori prikupili, iz Holandije su prokrijumčarili više od 20 kilograma kokaina te oko pet kilograma i tri litre amfetamina. Na zagrebačkom području je 20. i 28. februara ukupno je zaplijenjeno više od šest kilograma droge.

Kokain koji su nabavljali u Holandiji automobilima su prevozili prema Hrvatskoj. Dio droge prodavali su kupcima u Austriji i Švicarskoj, a dio su skladištili u skrovištu u Sloveniji, odakle su drogu prema potrebi dopremali u Hrvatsku i skrivali je u objektima u Zagrebu.

 

Branili se šutnjom

 

Amfetamin su miješali s drugim tvarima u garaži u Ulici Frana Folnegovića u Zagrebu, udaljenoj samo nekoliko stotina metara od sjedišta krim policije u Heinzelovoj ulici. Upravo u toj garaži u petak je tokom pretrage pronađeno nekoliko kilograma amfetamina, gotovo 10 kilograma punila za povećanje mase, oko pola kilograma kokaina, metalna preša s kalupima i slična pomagala.

Plaščara se sumnjiči da je organizovao i finansirao nabavku droge kao i kompletnu logistiku, počevši od izrade štekova u automobilima na području Srbije, preko nabave kriptiranih mobitela za neometanu komunikaciju, do iznajmljivanja stanova i apartmana za skrivanje droge te smještaj pripadnika grupe. Navodno je osiguravao i finansiranje odbrane svojih saradnika ako bi bili uhvaćeni s drogom.

Nakon završetka kriminalističke obrade osumnjičeni su dovedeni na ispitivanje u USKOK te su se mahom branili šutnjom. Odluka o pritvoru još nije donesena.

Istočna Bosna