05
Novembar

Izraelska vojska se povlači sa sjevera Gaze, žestok otpor Palestinaca

Published in Svijet

Izraelska vojska povukla se u subotu iz sjevernih područja Pojasa Gaze usred žestokih borbi s palestinskim borcima u kojima je desetine izraelskih vojnika poginulo ili ranjeno.
Do povlačenja dolazi nakon što je Izrael posljednjih dana napredovao unutar Pojasa Gaze iz nekoliko smjerova, prenosi Anadolija.

 

Vojska se suočava sa žestokim otporom palestinskih boraca na nekoliko tačaka u Gazi.

 

Izraelski ratni avioni, artiljerija i ratni brodovi pojačali su napade na grad Gazu i sjeverni dio Pojasa Gaze.

 

S druge strane, naoružano krilo Hamasa, Brigade Al-Qassam, saopćilo je da je napalo izraelske vojnike, oklopna vozila i tenkove raketnim granatama, posebno u sjeverno

m dijelu grada Gaze.

Na sjevernoj strani Gaze, izraelske snage su se povukle nakon što su bile stacionirane u području Al-Maqqousi u sjevernom dijelu grada Gaze, te u sjevernom području izbjegličkog kampa al-Shati, sjeverozapadno od grada Gaze.

 

Izraelske snage vratile su se na sjever na stanicu u oblasti Al-Amrikiyah, sjeverozapadno od Beit Lahia, što znači da se vojska povukla dva kilometra do položaja u području do kojeg je došla prvog dana kopnene operacije 27. oktobra.

 

Kako javlja Anadolija, izraelske snage povukle su se na poljoprivredno područje udaljeno od stambenih i naseljenih područja.

 

Glasnogovornik brigade Al-Qassam Abu Obeida rekao da se Hamasovi borci bore protiv izraelskih snaga u Beit Hanounu u sjevernom Pojasu Gaze, na sjeverozapadu grada Gaze i u jugoistočnom dijelu grada Gaze četvrti u Al-Zaytounu i Tal al- Hawa.

 

- Naši mudžahedini (borci) uništili su 24 izraelska vojna vozila u posljednja dva dana - rekao je Abu Obeida.

 

Izraelska vojska saopćila je u subotu da je izgubila 345 vojnika od izbijanja borbi u Pojasu Gaze 7. oktobra.

 

Glasnogovornik vojske Daniel Hagari rekao je na konferenciji za novinare da su četiri vojnika ubijena u Gazi, čime je broj poginulih porastao na 345.

 

U južnom dijelu grada Gaze, izraelska vojska je granatirala područja u četvrtima Al-Zaytoun i Tal al-Hawa.

 

Izraelske snage ostale su stacionirane 500 metara od obalnog puta Gaze, poznate kao ulica Al-Rasheed u jugozapadnom dijelu gradu Gaze.

 

Brigade Al-Qassam saopštile su da se bore protiv izraelskih snaga na južnoj strani Gaze i objavile da su napale izraelski tenk protutenkovskom raketom "Konkurs".

 

Izraelska vojska nastoji da napreduje iz naselja Al-Zaytoun prema sjevernim dijelovima Gaze.

 

Prema razmjerama razaranja koje su izazvali u naselju Tal al-Hawa izgleda da se priprema za kopneno napredovanje iz tih područja.

 

Plan podsjeća na kopnenu operaciju u Gazi od 2008-2009. koja je trajala 23 dana kada su izraelske snage napredovale iz istočne Gaze u naselje Al-Zaytoun.

 

Tada su izraelske snage stigle do područja bolnice Al-Quds u naselju Tal al-Hawa. To područje je posljednjih dana bilo izloženo teškim izraelskim bombardovanjem, posebno u okolnim područjima bolnice Al-Quds.

 

Izrael će nastaviti svoje operacije u Gazi sve dok ne ostvari pobjedu, čak i ako za to bude potrebna puna godina, rekao je u subotu državni ministar odbrane.

 

- Ostat ćemo u Gazi dok ne pobijedimo, čak i ako za to treba godinu dana - rekao je Yoav Galant u javnom obraćanju koje je emitirala Izraelska uprava za radiodifuziju.

 

Dodao je da "nakon ovog rata u Gazi neće ostati nikakva prijetnja koja će moći terorizirati Izrael sa južne granice."

 

- Imaćemo punu operativnu slobodu da djelujemo unutar pojasa - kazao je Galant.

 

Ove sedmice je izraelska vojska proširila svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim napadima od iznenadne ofanzive Hamasa 7. oktobra.

 

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 9.488 Palestinaca, dok je u isto vrijeme ubijeno više od 1.500 Izraelaca.

 

 FENA

Istočna Bosna