21
Mart

BIH ĆE NAREDNE SEDMICE DOBITI FINANSIJSKU POMOĆ OD NORVEŠKE VLADE

Published in BiH

Norveška Vlada je pripremila novčanu pomoć za neke od zemlja Zapadnog Balkana, među njima je kako saznaje Hayat.ba, Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija. Ovaj finansijski krizni paket se šalje zbog proglašenja pandemije virusa COVID 19 i koji bi mogao da pomogne u ovim teškim vremenima.

 

 
 
 

Piše: Dženeta Sarić-Kozić

 

Udruženje doktora porijeklom iz BiH zatražilo je od Norveškog ministarstva vanjskih poslova informaciju o mogućoj donaciji. Jer ovdje u Norveškoj smo saznali da su Srbijanski mediji objavili kako će Srbija dobiti novčanu pomoć i respiratore, u cilju suzbijanja širenja virusa COVID 19 od Norveške. Međutim oni su nama to demantovali i naveli kako je spreman tzv. novčani krizni paket, za neke zemlje Zapadnog Balkana, a među njima je BiH, kao i Srbija, rekla je za Hayat.ba Nađa Tanović, potpredsjednica Udruženja doktora porijeklom iz BiH.

 

Ona je u svom razgovoru za naš portal navela kako je prvi put u Norveškoj proglašeno vanredno stanje nakon Drugog svjetskog rata.

 

 

Nemoguće je od Norveške očekivati donaciju respiratora, jer i mi smo ovdje u bolnicama u deficitu s njima. Koji će novčani iznos biti upućen naredne sedmice navedenim zemljama još nije poznato, rekla je Tanović.

Istočna Bosna