Šef Policije Brčko distrikta,Goran Pisić, kazao je kako je policijski službenik Granične policije BiH uhapšen zbog osnovane sumnje na izvršenje krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi iz Člana 217 Krivičnog zakona BiH i drugih krivičnih djela iz oblasti korupcije, zloupotrebe službenog položaja gdje je tom prilikom izvršena i radnja prepoznavanja osumnjičenog policijskog službenika Granične policije i utvrđeno da se radi o policijskom službeniku inicijala R.K., rođenom 1963. godine u mjestu Gornji Brezik, gdje je i nastanjen.

 

Pisić je iznio kako su policijski službenici Policije BD BiH dana 17.marta uz neposrednu saradnju sa Kantonalnim tužilaštvom Posavskog kantona i policijskim službenicima MUP-a Posavskog kantona dobili i zaprimili informaciju da je 16.marta na graničnom prijelazu Brčko negdje oko 15 sati uočeno vozilo "audi Q5" crne boje, te da su dvije osobe ušle na području Brčko distrikta BiH gdje ih je kontrolirao granični policajac i pustio ih na teritoriju BiH, a da ih nije evidentirao ni u redovnoj ni u vanrednoj proceduri, te da ih nije uputio da prođu obaveznu proceduru u smislu upućivanja na štand sanitarne inspekcije radi inspekcijskog nadzora, odnosno evidentiranja, što je obaveza zbog pandemije virusa COVID-19.

 

Pisić je obavijestio kako je Tužilaštvo BiH upoznato sa navedenom situacijom i da je Jedinica kriminalističke policije na terenu u mjestu Donji Zovik pronašla i identificiral tri osobe A.I., A.A., i F.Z. za koje je utvrđeno da su dana 16.marta oko 15:30 sati ušli u BiH na GP Brčko, koji su putovali iz Republike Austrije bez da su evidentirani od strane službenika sanitarne inspekcije.

 

Također, nad istim licima zbog pandemije COVID-19 mjere opreza izvršeno je saslušanje gdje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je nepoznati policijski službenik GP BiH na GP Brčko od njih tražio i uzeo novac kao poklon te ih pustio u BiH bez evidentiranja.

 

- Na osnovu utvrđenih činjenica, istim licima je izdato rješenje sanitarne inspekcije. Policijski službenici Jedinice kriminalističke policije Brčko distrikta BiH su obavijestili Tužilaštvo Brčko distrikta koje je uvezalo sa Tužilaštvom BiH i uz, ovom prilikom moram reći, jako efikasan i razumljiv pristup podržala Policiju Brčko distrikta, dala naredbe, upute tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te smo u sinoćnjim večernjim satima obavijestili Jedinicu za profesionalne standarde Granične policije BiH koja je se uključila u hapšenje graničnog policajca i pretresanja mjesta i prostorija koje koristi granični policajac - kazao je Pisić.

 

Po naređenju tužioca Tužilaštva BiH izvršene su i druge dodatne mjere i radnje u cilju prikupljanja dokaza u akciji kodnog naziva Virus.

 

Centralni istražni biro Granične policije BiH je jutros u 6 sati, uz asistenciju Policije Brčko distrikta, uhapsio graničnog policajca, a nakon toga Policija je uputila izvještaj Tužilaštvu BiH o svim preduzetim mjerama i radnjama, objavio je otisak.ba.