27
Februar

OVO SU PREPORUKE GRAĐANIMA BIH KAKO DA SE ZAŠTITE OD KORONAVIRUSA I PREVENTIVNO DJELUJU

Published in BiH

Da bi se efikasno odgovorilo na epidemiju izazvanu koronavirusom, a u skladu s preporukama Kriznog štaba resornih kantonalnih i federalnih ministarstava provode se mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i u Federaciji BiH.

 

Ilustracija
 

Danas je donesena odluka Kriznog štaba da se strožije mjere na graničnim prijelazima, ali i u FBiH osim za državljane Kine, prošire i na one iz Južne Koreje, Irana i Italije.

 

To podrazumijeva “ulazni screening” putnika koji dolaze sa navedenih područja u sklopu kojeg putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke i broj telefona koji trebaju kontaktirati u slučaju pojave simptoma bolesti.

 

Strani i bh. državljani sa stalnim ili privremenim boravkom u Federaciji BiH, a koji se vraćaju iz ovih zemalja, se u saradnji s nadležnim inspekcijskim organima stavljaju pod zdravstveni nadzor (obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana).

 

 

Također, sve osobe koje su u prethodnih 14 dana boravile ili dolaze iz pomenutih zemalja ili su u tom periodu prije pojave simptoma bile u kontaktu kod koje je potvrđen ili vjerovatan slučaj sa COVID-19 infekcijom treba da se jave dežurnoj Higijensko-epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo KS za uzimanje epidemioloških podataka i savjetovanja o daljem postupanju na brojeve telefona:

 

+387 62 086 282

 

+387 62 030 778

 

+387 62 030 796

 

+387 62 030 728

 

Iz Zavoda su istakli da se do tada savjetuje kućna izolacija.

 

U slučaju pojave respiratornih simptoma (povišena tjelesna temperatura, kašalj i otežano disanje) osoba ostaje u kontaktu sa dežurnom Higijensko-epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo KS i telefonski dobija informacije o daljnjem postupanju.

 

Preporuke građanima kako da se zaštite od koronavirusa Preporuke građanima kako da se zaštite od koronavirusa

 

U tom slučaju, preporučuju da se ne izlazi vani, niti samoinicijativno u nadležnu zdravstvenu ustanovu. Istakli su i to da se testiranje na koronavirus ne provodi na zahtjev osoba pojedinačno, već isključivo prema striktnim medicinskim i epidemiološkim indikacijama, a nakon medicinskih pregleda i epidemiološkoga anketiranja.

 

Ostale preporuke su:

 

Izbjegavati velike skupove ljudi u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom radi spriječavanja prijenosa infekcije kapljičnim putem;

 

Izbjegavati bliski kontakt s osobama čiji je zdravstveni status nepoznat (grljenje, ljubljenje, rukovanje);

 

Izbjegavati bliski kontakt s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a ako je neophodno, koristiti hiruršku masku i rukavice;

 

Učestalo prati ruke toplom vodom i tečnim sapunom, u nedostatku koristiti dezinficijens na bazi alkohola;

 

Konzumirati adekvatno termički obrađene namirnice, posebno meso;

 

Pojačati higijenske mjere okoline (čišćenje, dezinfekcija, provjetravanje);

 

Izbjegavati nezaštićen spolni odnos sa osobama čiji je zdravstveni status nepoznat;

 

Izbjegavati dijeljenje pribora za injektiranje lijekova ili drugih supstanci;

 

Adekvatnom ishranom i stilom života jačati imunitet;

 

Redovno koristiti propisanu ljekarsku terapiju;

 

Osobama starije životne dobi, onim sa hroničnim oboljenjima kao i osobama sa oslabljenim imunitetom preporučuje se da ograniče kretanje u narednom periodu, ako je to moguće;

 

Ukoliko nije neophodno, odgoditi putovanje u područja gdje su registrovani oboljeli od infekcije novim koronavirusom;

 

Osobe koje moraju putovati, prije putovanja se trebaju informisati o situaciji u mjestu gdje putuju i pridržavati se svih mjera prevencije;

 

Osobe sa akutnom respiratornom infekcijom trebaju koristiti jednokratne papirne maramice prilikom kašljanja i kihanja;

 

Osobe sa akutnom respiratornom infekcijom, koje su doputovale iz oblasti gdje su registrovani oboljeli, trebaju se javiti ljekaru (najbolje najaviti svoj dolazak telefonom) i informisati o svom putovanju.

Istočna Bosna