19
Novembar

SEMIR OSMANAGIĆ: BIH JE POSLJEDNJA ZEMLJA GDJE BI TURIST POŽELIO DOĆI, A MI PRIVUČEMO DESETINE HILJADA

Published in BiH

Kada je 2005. godine dr. Semir Osmanagić javnosti u Bosni i Hercegovini predstavio hipotezu o postojanju kompleksa piramida i mreže podzemnih tunela u Visokom, stekao je status najkontroverznijeg antropologa današnjice.

Foto: Velija Hasanbegović
 

Međutim, nakon osnivanja neprofitne Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ 2006. godine, danas je ovo istraživanje najveći svjetski arheološki projekt koji privlači desetine hiljada turista u Visoko (BiH) svake godine. Prema radiokarbonskim analizama provedenim 2011. u Poljskoj i pedološkim analizama (2006.) Bosanske piramide su građene prije više od 10.000 godina, a vjeruje se da su najveći svjetski kompleks piramidalnih građevina.

Prije nekoliko dana, dr. Osmanagić sa naučnim timom u Visokom otkrio tunel ‘Ravne 4’ za koji je vjeruje da je dio tunelske mreže koja se pruža ispod čitave Bosanske doline piramida.

Kraj uspješne i turističke sezone u Visokom, te pronalazak velikog otkrića na kraju iste, iskoristili smo da razgovaramo sa direktorom Fondacije  “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, dr. Semirom Osmanagićem.

 
dr. Osmanagić u tunelu ‘Ravne 4’
dr. Osmanagić sa stručnim timom u tunelu ‘Ravne 4’

Do 2005. godine u Visokom nije bilo turista, ali otkrićem Bosanskih piramida, svi svjetski mediji pričali su o arheološkom čudu u centru Bosne i Hercegovine – Visokom.

Kako kaže Osmanagić, piramide su bile udarna vijest dva dana na CNN-u, najveća američka televizija ABC snimila je dokumentarac, tu su bili i CBC, BBC, ZDF, Italia Uno, Ri Due, NTV i REN iz Moskve, itd.

 
  • Predviđao sam milionske posjete još 2006. godine i projekt koji će promjeniti ekonomsku sliku zemlje. I zbilja te, prve, 2006. godine, došlo je u Visoko oko ‪200.000 posjetilaca. Nažalost, federalni ministar kulture je kroz svoja dva mandata vršio pritisak da nam se ne daju dozvole niti finansijska podrška, državna Komisija za spomenike je proglasila zaštićenu zonu na piramidi onemogućavajući nam iskopavanja na površini od 80% piramide, pisali su peticije protiv nas, iz Zemaljskog muzeja i Akademije nauka su zabranjivali svojim članovima i uposlenicima da nas posjećuju… Broj posjeta je u 2006. pao na 10.000 godišnje. Uprkos svemu tome, mi smo se održali. Sami financiramo promociju projekta u svijetu. Posjetili su nas gosti iz više od 160 zemalja, 3.550 volontera je radilo s nama u proteklih deset godina, vodeći svjetski stručnjaci za piramide su bili u Visokom, a svake godine nas posjeti desetine hiljada turista. Primjera radi, 2017. smo imali 40.000 gostiju, ‪2018. 50.000, a ove godine očekujemo stabilan rast i cifru od 60.000 posjetilaca. Ovo više nije tranzitni turizam, jer nam dosta gostiju ostaje po 7-14 dana – kaže dr. Osmanagić na početku razgovora za Hayat.ba.

Trenutno su turistima najzanimljiviji Tuneli ‘Ravne’, u kojima ne postoje negativna zračenja: kosmička, prirodna radioaktivnost ili negativna energija iz podzemnih vodenih tokova. Zahvaljujući ovakvim karakteristikama, mnogi posjetioci su osjetili poboljšanje zdravlja nakon posjete tunelu.

Kako Osmanagić kaže, ispod Bosanske doline piramida je najveća mreža prahistorijskih podzemnih tunela na svijetu.

Tunel ‘Ravne’
  • Do sada smo našli ulaze na šest lokacija u gradu. Osim globalnog arheološkog i naučnog značaja, posjetioce privlače njihov duhovni (meditacija) i ljekoviti (regeneracija) aspekt. U budućnosti nećemo moći da primimo sve zainteresovane kada oni žele da dođu, već će se morati praviti rezervacije za posjetu. Prije deset godina smo imali dva ovlaštena vodiča, a 2019. imamo 36 akreditovanih vodiča Fondacije koji su prošli tromjesečnu obuku i poznati su široj javnosti po svojoj izvrsnosti – navodi.
Dio tunela ‘Ravne’

Na pitanje kakvi su planovi za novootkriveni tunel ‘Ravne 4’, koji se nalaze 300 metara južnije od tunela ‘Ravne 3’, dr. Osmanagić kaže kako se uskoro očekuje da stručnjaci počnu radove unutra.

  • Novi prahistorijski tunel s otvorenom sekcijom od 63 metra smo pronašli u našem prelijepom Arheološko-turističkom parku Ravne 2. Upravno uređujemo ulaz u tunele i uskoro ćemo ga otvoriti za rad našim stručnjacima, radnicima i volonterima, a slijedeće sezone će i on postati atrakcija za brojne posjetioce parka – kaže Osmanagić za Hayat.ba.
dr. Osmanagić u tunelu ‘Ravne 4’
dr. Osmanagić sa stručnim timom na ulazu u tunel ‘Ravne 4’

Pogledajte dokumentarni film o otkriću i prospekciji tunela s izjavama učesnika.

 

Broj turista iz godine u godinu u Visokom raste, a sve je veći broj i stanovnika iz ovog grada koji odmor i uživanje u prirodi tokom ljetnih mjeseci potraže u parku ‘Ravne 2’ koji se nalazi neposredno u blizini ulaza u tunel ‘Ravne’.

Ovaj park se prostire na 40.000 kvadratnih metara, i nudi mnoštvo sadržaja, kako za odrasle, tako i za najmlađe posjetioce.

Osmanagić kaže da je sam vjerovatno najaktivniji vođa jednog arheološkog projekta u svijetu sa 65 predavanja u 45 gradova i 20-ak država svake godine.

Park ‘Ravne 2’
Park ‘Ravne 2’
Park ‘Ravne 2’
  • Osobno uz brojne intervjue, dokumentarce, youtube uratke, našu promociju na socijalnim mrežama, te preporukom, uspijevamo bez ikakve finansijske pomoći nadležnih državnih organa bilježiti rast gostiju svake godine. Zbog pritiska gostiju i neuređene i nedovoljne turističke infrasrukture, naša Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ ušla je u ozbiljnu saradnju s Gradskom administracijom u Visokom i Vladom Zeničko-dobojskog kantona. Određeni pomaci su napravljeni, neke ceste asfaltirane, parkinzi napravljeni, zajednički nastupi na sajmovima, otvaranje turist biroa u Visokom, pripreme regulacionih planova…. Ali, to je sve nedovoljno. Za ozbiljan turizam, potrebna su ozbiljna finansijska sredstva, strateški pristup svih nivoa vlasti, dobronamjernost prema Fondaciji koja radi posao za buduće generacije – mišljenja je Osmanagić.

Naš razgovor dr. Semira Osmanagića je zatekao na Sardiniji, u Italiji, gdje je obilazio piramidu.

Kako je kazao, ljudi iz cijelog svijeta ga prepoznaju, od Sjedinjenih Američkih Država, Vijetnama, Njemačke…

  • Danas ste me našli na Sardiniji, u Italiji. Obilazio sam piramidu ovdje. Došla je Italijanka sa suprugom, vidjela me, prepoznala i rekla: Vi ste onaj čuveni arheolog. Moji komplimenti.’ U američkoj državi Ohio stao sam na putu u restoran i na kasi me, bez šešira, prepoznao uposlenik i rekao; ‘Bosanske piramide’ Znam da su vam pravili teškoće u iskopavanjima.’ U Oslu, Skopju, Singapuru ili Frankfurtu srećem stotine naših volontera i posjetilaca piramida koji me s velikim respektom pozdravljaju. Nakon mojih aprilskih predavanja u Hanoiu i Ho Chi Minhu, u Visoko je došlo 200 Vijetnamaca u augustu 2019. Nije im bilo jednostavno jer su po vizu morali ići u Maleziju. Prije sedam dana, nakon predavanja u New Delhiju, čitava dvorana je bila na nogama skandirajući ‘Bosna, Bosna”. Odmah mi je prišlo stotinu studenata tehničkih fakulteta s profesorima i željom da dođu u BiH. Da li će im naša ambasada dati vize, to je drugo pitanje. Trebate imati u vidu da je BiH posljednja zemlja u Europi gdje bi turist poželio ići. A mi ih privučemo desetine hiljada svake godine. Zamislite da imamo budžet kao Turistička zajednica iz Hrvatske? Imali bismo milione gostiju, i država bi živjela od religijskog i arheološkog turizma – zaključio je Osmanagić za Hayat.ba.

Istočna Bosna