19
Novembar

Kako Dodik prepada Srbe Šarovićem i Borenovićem: Oni su izdajnici, rade za...

Published in BiH

Izmjene Poslovnika, rekao je Dodik, ranije su predlagali i visoki predstavnik, ali i SDA koja je tražila deblokadu Predstavničkog doma, a krajnji cilj je bio da bude marginalizovan entitet Republika Srpska

 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je u rukama lidera SDS-a i PDP-a Mirka Šarovića i Branislava Borenovića opasna stvar za Republiku Srpsku, navodeći da se čeka da SDA da saglasnost za izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma parlamenta BiH koje su oni predložili.

-Bit će zanimljivo vidjeti da li će SDS i PDP glasati za pomenute stvari. Vidjećemo da li će proći izmjene Poslovnika, pretpostavljam da je to moguće jer su se sve bošnjačke partije okupile oko toga i samo su protiv SNSD i HDZ. Ukoliko SDA uđe u tu vrstu priče, stvara se mogućnost za neku većinu- istakao je Dodik, član Predsjedništva BiH.

On je za ATV rekao da je SNSD delegirao svoje članove za popunu komisija u Predstavničkom domu da bi spriječio promjene Poslovnika sve dok za to ne bude postojao opšti konsenzus političkih predstavnika Republike Srpske.

Izmjene Poslovnika, rekao je Dodik, ranije su predlagali i visoki predstavnik, ali i SDA koja je tražila deblokadu Predstavničkog doma, a krajnji cilj je bio da bude marginalizovan entitet Republika Srpska.

-To je uspješno zaustavljeno, a onda je dogovoreno da to uradi SDS. Ne mislim da je to politika te stranke, već Mirka Šarovića. Bez obzira na to šta pričao, on definitivno vodi SDS ka izdaji srpskih nacionalnih i državnih interesa. Poznat je i po tome što je u Narodnoj skupštini kao ministar na nivou BiH rekao da ga ne zanimaju stavovi parlamenta Republike Srpske. I sada se to vidi- istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da pojedini poslanici iz RS popunjavaju sva mjesta u parlamentarnim komisijama, čime skrnave reprezentativnost Republike Srpske.

-Time bi bio stvoren negativan presedan da se na isti način donose odluke bez saglasnosti Republike Srpske. Zato je to opasno. Ovo namjerno rade iako su svjesni negativnih posljedica po RS- rekao je Dodik.

On je napomenuo da je i Narodna skupština u nedavnim zaključcima poručila da treba spriječiti promjene Poslovnika.

-Kada smo vidjeli da oni to ne žele da povuku, išli smo sa našim prijedlozima za popunu komisija. Naše ponašanje je bilo racionalno jer ako ne možete da dođete do Vijeća ministara, onda ne mora raditi ni Parlamentarna skupština BiH. Šarovića je kao ministra u tehničkom mandatu zanimalo samo da što duže ostane na funkciji iako ta institucija u takvom mandatu ne može predlagati ni zakone. Ispada da bi Predstavnički dom trebalo da radi da bi bila promovisana politika Šarovića ili ko zna koga. To se neće desiti- poručio je Dodik.

On je ocijenio da se iza svega krije subjektivna politika Šarovića i Borenovića.

-Uvjeren sam da SDS ne stoji iza toga. Šarović se i borio da bude lider SDS-a da bi tu stranku uvukao u produženu izdaju sa pozicija na kojima se nalazi na nivou BiH. Njih ne zanima Republika Srpska i ne mogu da razumijem da sa toliko žara guraju stvari koje niko u Republici Srpskoj ne podržava- naglasio je Dodik.

On je dodao da ne razumije lidere SDS-a i PDP-a, koji slavodobitno pokušavaju da proglase svojom pobjedom to što navodno imaju više od 27 glasova zastupnika koji će podržati izmjene Poslovnika.

-To je poraz Republike Srpske i jedina logika u vezi s tim jeste da sve što je poraz Republike Srpske u Sarajevu jeste pobjeda SDS-a i PDP-a. To je njihova politika- rekao je Dodik.

Izvor:  ATV

Istočna Bosna