20
Novembar

Konstituisan novi saziv Predsjedništva BIH

Published in BiH

Intoniranjem državne himne danas je u Sarajevu počela konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH. Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik preuzeli su dužnost kolektivnog šefa države. U naredne četiri godine oni će činiti sedmi saziv ovog tijela nakon rata u BiH.

5bf414a0 9b40 4139 b217 51650a0a0a7e 20181120141739 img 9681 previewOrg


Obraćanjem svih članova Predsjedništva BiH okončana je konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH.

 

Svečanu sjednicu otvorio je aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je, prema protokolu, predlođio jednu tačku dnevnog reda - konstituisanje novog saziva.

 

Inauguraciji novog saziva prisustvao je i aktuelni član iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, dok je prisustvo člana iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića izostalo.

 

Nakon intoniranja himne, predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Branko Petrić uručio je sertifikate novoizabranim članovima Predsjedništva BiH, koji su potom izgovorili tekst zakletve koji glasi:

 

"Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana".

 

Ceremoniji u zgradi Predsjedništva BiH prisustvovale su brojne zvanice iz političkog, kulturnog i vjerskog života, te predstavnici diplomatskog kora.

 

Prvi predsjedavajući najvišeg kolektivnog organa izvršne vlasti u BiH u narednih osam mjeseci biće član iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

 

Na oktobarskim Općim izborima najviše glasova za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda osvojio je Šefik Džaferović - 212.581 glasova ili 36,61 posto, iz hrvatskog naroda Željko Komšić - 225.500 glasova ili 52,64 posto, dok je Milorad Dodik osvojio najviše glasova za člana državnog predsjedništva iz srpskog naroda - 368.210 glasova ili 53,88 posto

Ib.com

Istočna Bosna