10
April

Ističe rok koji je Inzko dao RS-u da oduzme odlikovanja zločincima: Provjerili smo u kojoj je fazi proces

Published in BiH


Deseti je dan mjeseca aprila, a to znači da za tri sedmice ističe tromjesečni rok koji je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dao rukovodstvu Narodne skupštine RS-a da oduzme ranije dodijeljena odlikovanja ratnim zločincima.

 

S obzirom na to da uskoro ulazimo u drugu polovicu mjeseca, nameće se pitanje šta će se dogoditi u narednim danima, odnosno da li će NSRS povući odlikovanja ratnim zločincima ili će Inzko razmisliti o eventualnim sankcijama.


"Visoki predstavnik se suzdržava od komentiranja bilo kakvih 'šta bi bilo' scenarija te se i dalje nada da će Narodna skupština RS-a adekvatno postupiti po ovom pitanju u periodu koji je preostao", rečeno je jučer iz OHR-a za Klix.ba.

 

Krajem januara Inzko je uputio pismo-zahtjev predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika. Kada je pismo procurilo u javnost, izazvalo je žestoke reakcije zvaničnika iz RS-a.

 

PROČITAJTE PISMO


Inzko dao rok od tri mjeseca NSRS-u: Poništite odlikovanja ratnim zločincima!


Sredinom februara Inzko je u razgovoru za naš portal rekao da je tromjesečni rok postavljen jer je sljedeća sjednica Vijeća sigurnosti UN-a početkom maja.

 

"U ovom trenutku nije vrijeme za scenarije 'šta ako' i ne želim govoriti o sankcijama. Tek je februar i još ima sasvim dovoljno vremena da NSRS riješi ovo pitanje. Želim im dati vremena i prostora da to urade. Očekujem zreo i odgovoran pristup svih stranačkih lidera u RS-u. Sada su oni na redu", izjavio je Inzko.

 

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko zahtjev ne bude ispunjen, kazao je da u tom trenutku ne želi govoriti o sankcijama, jer ima dovoljno vremena da NSRS riješi to pitanje.

 

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović za Klix.ba je kazao da pravni tim radi na ovom pitanju, ali ističe da još ima vremena što se tiče krajnjeg roka koji je postavio visoki predstavnik Valentin Inzko.

 

"Ja sam dao taj zahtjev pravnom timu da prouči zakonske mogućnosti i vidi kakva je sudbina tih povelja. Čekam da pravni tim odradi svoj dio posla, a neke odgovore očekujemo ovih dana. Tada bismo mogli imati neke odgovore, pa da vidimo šta dalje. Ima vremena još što se tiče onog roka", rekao je Čubrilović.

 

Smatra da nigdje nema pravnog osnova da se čovjek može 'zakačiti' za ovaj slučaj odnosno, kako kaže, da to riješi na ovaj ili onaj način.

 

"I ono Inzkovo pismo je napisano kao ni sebi ni svome. Uglavnom, sada čekamo stav struke, a potom će postupati i odluku donijeti ili Skupština ili Kolegij, jer predsjednik NSRS-a nema nikakve nadležnosti“, rekao je za Klix.ba.

 

No, znajući kako je ekspresno bez medijske pompe skinuta tabla s imenom Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama, nije isključeno da će i NSRS povući odlikovanja u posljednjim momentima. Ipak, uvijek ostaje i opcija odbijanja zahtjeva, što je prije skoro tri mjeseca i najavio lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 

NAKON INZKOVOG PISMA


Karadžić, Krajišnik i Plavšić su dobili odlikovanja upravo za ono za što su osuđeni


Podsjetimo, među nagrađenima su bili i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, koji su osuđeni u Haškom tribunalu.

 

Treba istaći da je Inzko na zalasku svog angažmana u BiH i vrlo je vjerovatno da će ovo biti jedan od zadataka kojim će spustiti zavjesu na svoj rad u Uredu visokog predstavnika.

Istočna Bosna