27
Februar

Gradonačelnik Nihad Omerović i cijeli pokret Zajedno za bolji Srebrenik pristupili NiP-u

Published in BiH
Omerović i Konaković: Ozvaničena saradnja
Omerović i Konaković: Ozvaničena saradnja
 

Gradonačelnik Nihad Omerović i cijeli pokret Zajedno za bolji Srebrenik novi su članovi Naroda i pravde.

U subotu navečer u Srebreniku je održana skupština političkog pokreta Zajedno za bolji Srebrenik, na kojoj je izglasano i zvanično potvrđeno pristupanje kompletnog političkog pokreta i njegovog predsjednika i gradonačelnika Srebrenika Nihada Omerovića u stranku Narod i pravda.

Pristupanje političkog pokreta Zajedno za Srebrenik i načelnika Srebrenika Nihada Omerovića predstavlja nastavak širenja Naroda i pravde i izgradnje stranačke infrastrukture u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

“Ovo je svakako veliko pojačanje za Narod i pravdu jer se radi o jednoj gradskoj organizaciji i gradonačelniku koji su na proteklim lokalnim izborima zabilježili fantastičan rezultat s ubjedljivom pobjedom Omerovića u utrci za gradonačelnika, kao i značajnim rezultatom liste pokreta Za bolji Srebrenik koja je osvojila čak 7 vijećničkih mandata", navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

Nihad Omerović bio je član SDA od 1992. godine, sekretar stranke, član Izvršnog odbora i vijećnik u Općinskom vijeću. Na vanrednim izborima 2014. godine osvojio je prvi mandat načelnika općine kao kandidat SDA.

Cijeli pokret promijenit će dres
Cijeli pokret promijenit će dres

Dvije godine kasnije kao zajednički kandidat SDA-SBB osvojio je rekordan broj glasova (13.155), odnosno skoro 70 posto glasova. Odmah nakon ovih izbora počinju nesuglasice sa općinskim odborom SDA Srebrenik, što je kulminiralo u drugoj polovici 2018. godine kada je sa dijelom vijećnika, rukovodstva i članova SDA zvanično i napustio SDA.

Početkom 2020. godine sa saradnicima osniva lokalni politički pokret Zajedno za bolji Srebrenik i postaje predsjednik. Na lokalnim izborima 2020. godine Nihad Omerović ponovo ubjedljivo osvaja mandat gradonačelnika sa 10.335 glasova i pobjeđuje glavnog političkog protivnika – predsjednika gradskog odbora SDA Srebrenik, direktora Doma zdravlja Srebrenik i federalnog poslanika Ibrahima Zukića koji je imao 6.639 glasova.

Lista pokreta Zajedno za bolji Srebrenik osvaja sedam mandata u Gradskom vijeću.

"Pristupanje Narodu i pravdi je nastavak političke borbe, kako za bolji Srebrenik tako i za bolju BiH. Bilo je pritisaka i ponuda od drugih političkih opcija, ali izabrali smo Narod i Pravdu kao političku opciju koja ne samo deklerativno već suštinski živi svoje principe i predstavlja istinsku političku alternativu", kazao je gradonačelnik Nihad Omerović.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je kako pokret Zajedno za bolji Srebrenik i Narod i pravda imaju sličan politički koncept.

"Najavili smo da ćemo nastaviti da širimo porodicu Naroda i pravde čestitim i hrabrim ljudima, onima kojima je interes države i naroda ispred interesa stranke i svakog pojedinačnog interesa. Osjećam se ohrabrenim kada vidim da se u mnogim našim sredinama rađa jedna nova generacija lidera koji razmišljaju drukčije, kojima je interes njihovog grada, njihove domovine iznad svega. Također, sretan sam i kada vidim da takvi ljudi u Narodu i Pravdi prepoznaju saputnike, kada nam potvrde da smo ih inspirisali i ohrabrili i izraze želju da nastavimo zajedno", kazao je Konaković.

Istočna Bosna