Tim povodom danas su se oglasili iz Srpske demokratske stranke (SDS), tražeći od člana predsjedništva BiH Milorada Dodika da zahtijeva hitno prekidanje ove vježbe "pošto dokazi, koji su se pojavili u javnosti potvrđuju da se na vojnoj vježbi na Manjači krše mjere Republičkog štaba za vanredne situacije".

Član Izvršnog odbora SDS-a Saša Lovrić rekao je da, "nakon objavljivanja videosnimak iz kojeg se vidi da su bošnjački vojnici prilikom vjerskog obreda itekako prekršili mjeru o zabrani okupljanja više do 50 ljudi, Dodik, niti institucije RS više ne mogu ignorisati nepoštovanje propisa koje su donijeli", saopćeno je iz SDS-a.

Lovrić je upozorio je da "vojna vježba u kojoj pored vojnika iz 20 zemlja članica NATO saveza, učestvuje i 800 vojnika Oružanih snaga BiH, koji borave u neadekvatnim uslovima, prestavlja potencijalnu epidemiološku bombu".

 

 

Postavio je pitanje za Dodika zbog čega nije zahtijevao da se jedna ovakva vojna vježba ne izvodi na teritoriji RS-a u vrijeme pandemije, ili da se prekine kada su kršenja mjera postala očigledna, dodaje se u saopćenju.

- Zna li Dodik da su, za vrijeme dok je on jučer na skupu u Šargovcu vrijeđao novinare i pričao anegdote o fizičkom napadu na članove banjalučkog SDS-a, hodže na Manjači organizovale vjerske obrede prilikom kojih su drastično prekršene mjere o zaštiti od korone - upitao je Lovrić, ustvrdivši da je "Dodikova šutnja na dešavanja na Manjači jasan dokaz da mu je dodvoravanje NATO-u preče od zdravlja stanovništva Republike Srpske".

 

 

- Čim se pomene riječ NATO, Dodik koji voli da se goropadi na seoskim skupovima, postaje manji od makovog zrna, a primjer vojne vježbe na Manjači je za to najbolji dokaz - kazao je Lovrić.

Smatra da je Dodik, kada je vježba na Manjači u pitanju, građanima RS-a ostao dužan dati odgovor i na pitanje zašto pripadnici NATO-a ocjenjuju Oružane snage BiH, dodaje se u saopćenju.