17
Septembar

DŽAFEROVIĆ: DODIK TRAŽITI ZAŠTITU VITALNOG NACIONALNOG INTERESA.

Published in BiH

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je danas novinarima u Sarajevu da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio da BiH već danas pristupi “mini Šengenu”, ali da takva odluka nije donesena.

 


Faktor
 
 

Pojasnio je da je prije odluke o pristupu zatraženo mišljenje Vijeća ministara kako bi pripremilo analizu.

Govoreći o vanrednim sjednicama, potvrdio je da je nije donesena odluka da se Ambasada BiH iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem.

 

Potvrdio je da su on i Komšić glasali za priznanje Kosova, a da je Dodik bio protiv.

Kazao je da je sada po proceduri ide drugi krug i da će Dodik tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

 
  • Tu mora biti još jedna sjednica jer se ona ne smatra donesenom – rekao je Džaferović.

Ja sam već, dodao je, rekao da neće biti donesena odluka da se premjesti Ambasada ali i prizna Kosovo.

  • Ja sam davno rekao da je ovo populizam – istakao je Džaferović.

Kada su u pitanju prioriteti Evropske komisije, od Vijeća ministara je zatraženo da se dosljedno primjenjuju zaključci koje je Predsjedništvo usvojilo u aprilu ove godine. Tačka dnevnog reda koja se odnosila na realizaciji Programa reformi je skinuta sa dnevnog reda jer nije dostavljen izvještaj Vijeća ministara BiH.

  • Danas su bile i neke tačke dnevnog reda koje se tiču nabavke vakcina. Danas će telefonom da Predsjedništvo BiH usvoji dva sporazuma koji se tiču ovih IPA fondova – izjavio je Džaferović.

Kada je u pitanju priznanje nezavisnosti Kosova, Džaferović je istaknuo da je Dodik insistirao da se o tome danas izjašnjava.

  • U konačnici, bit će još jedna sjednica kada je u pitanju ta odluka. Ukoliko ovakva bude i na narednoj sjednici, Dodik ima pravo zaštite vitalnog entitetskog interesa i svi otprilike znamo kako će se ta stvar završiti – ocijenio je Džaferović.

Istočna Bosna