Djeca mlađa od deset godina upola manje prenose koronavirus od starijih, ali to nije slučaj sa mladima od 11 do 19 godina koji zarazu prenose jednako kao i odrasle osobe.

 

 

Do ovakvih rezultata došli su naučnici iz Južne Koreje, a velikim istraživanjem, kojeg je objavio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, obuhvaćeno je gotovo šest hiljada oboljelih te još deset puta više njihovih kontakata.

 

U obrazloženju naučnika stoji da djeca do deset godina starosti izdišu manje količine zraka, pa onda i manje virusnih čestica.

 

Osim toga, djeca su nižeg rasta, pa virus u kapljicama manje dospijeva do odraslih.

 

Ali to ne znači da mališani ne mogu prenijeti koronavirus, pa se naučnici pribojavaju jeseni kada počinje nova školska godina.

 

Ukoliko se radi o zdravoj djeci, ona ne spadaju u rizičnu grupu, kaže dr. Emina Kurtagić-Pepić, epidemiologinja pri Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

 

- Svakodnevno pratimo stanje u vrtićima. Nemamo puno covid-pozitivne djece. Uglavnom se radi o bliskim, neposrednim kontaktima sa članovima porodice koji su zaraženi. Nismo imali ni puno slučajeva transmisije, bilo je nekoliko uzbuna da je član porodice pozitivan, kada su odgajatelji reagovali. Jako smo usredsređeni na kontakte i baš zbog toga svaki put smo zaustavili dalje širenje - kaže Kurtagić-Pepić.

 

Dodaje da se epidemiolozima često obraćaju centri, koji rade sa djecom, kako bi dobili savjet.

 

- Imali smo upit i iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja - da li mališane trebaju izvoditi u prirodu? Mišljenje struke je da, kada su djeca u pitanju, ona mogu nastaviti živjeti kao i do sada. Preporuka je da borave što više u prirodi – navodi.

 

Kaže da ipak postoji oprez - kakva će biti epidemiološka slika na jesen kada počne školska godina.

 

- Oprezni smo i struka se pribojava preklapanja koronavirusa i akutnih respiratornih infekcija (sezonska gripa), kako kod djece, tako i kod odraslih, koje se svake jeseni javljaju u 40. sedmici tekuće godine i traju sve do aprila naredne godine. Dosadašnja iskustva bila su takva da je svaki SARS virus, zbog toplote, nestajao tokom ljetnih mjeseci. Sada imamo drugačiju situaciju jer je ovaj virus konstantno oko nas – ističe.

 

Na pitanje da li djeca od druge godine života trebaju nositi maske, Kurtagić-Pepić odgovara da preporuka vrijedi kao i za starije osobe.

 

- Ako je dijete na otvorenom i ako se drži distanca, maska nije potrebna. Naravno, pri ulasku u dom zdravlja ili vozilo javnog gradskog saobraćaja, roditelj djetetu treba staviti masku – kaže.

 

Epidemiologinja preporučuje roditeljima da u ovom periodu djecu ne vode po tržnim centrima ili gradskom saobraćaju bez prijeke potrebe.



- Masku nije preporučljivo nositi duži vremenski period. U slučaju da se to ipak mora, važno je redovno je mijenjati. Nikako ni za koga nije dobro masku držati na licu osam sati. U takvim situacijama ona postaje vlažna i pogodno mjesto za razvoj bakterija, a znamo da su djeca posebno podložna bakterijskim infekcijama - objasnila je Kurtagić-Pepić.