03
Maj

DŽAMIJE I ŠKOLE SE OTVARAJU U VEĆINI GRADOVA

Published in Svijet

Iran planira ponovo otvoriti džamije i škole u područjima koja su označena kao manje rizična za širenje koronavirusa dok vlada predsjednika Hasana Rohanija počinje ublažavati mjere izdate za sprečavanje epidemije koronavirusa.

 

 
 
 
 

Džamije su zatvorene, a vjerska okupljanja zabranjena od sredine marta, kako se epidemija širila u najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku. Iranci su se okrenuli dostavama hrane za vrijeme svetog muslimanskog mjeseca posta, ramazana, javlja agencija Reuters.

 
  • Džamije će biti ponovo otvorene u 132 grada sa malim rizikom ili “bijelim gradovima” od ponedjeljka. Džume petkom ponovo će se početi održavati i u tim područjima… Međutim, svi ovi koraci poduzeti će se poštujući zdravstvene protokole – rekao je Rouhani u televizijskom obraćanju.

Iransko ministarstvo zdravstva podijelilo je zemlju na bijela, žuta i crvena područja na osnovu broja zaraženih i umrlih od Covid-19.

 

Iran je već ukinuo zabranu putovanja između gradovima, a veliki tržni centri započeli su s radom uprkos upozorenjima nekih zdravstvenih službenika o novom valu zaraza.

 

 

Zatvaranje škola i univerziteta je i dalje na snazi, a kulturna i sportska okupljanja su i dalje zabranjena, iako je Rouhani rekao da je plan da se neke škole uskoro ponovo otvore.

Istočna Bosna