22
Maj

I Japan će podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Published in Svijet

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s ambasadorom Japana u UN-u Yamazakijem Kazuyukijem u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

 

Uoči sutrašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, dr. Bećirović je istakao da je važno da se međunarodna zajednica svrsta na stranu pravde i podrži usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. On je ukazao na globalnu važnost prevencije genocida.

 

Također, tokom razgovora izneseni su pravni, moralni, historijski i drugi argumenti za usvajanje rezolucije o obilježavanju sjećanja na počinjeni genocid u i oko Srebrenice.

 

Istaknut je značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih. Integracija ove teme u obrazovni sistem pružit će temelje za izgradnju pravednijeg društva i dugoročno će doprinijeti očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana, zaključio je Bećirović.

 

Tokom razgovora ambasador Yamazaki Kazuyuki je poručio da će Japan glasati za rezoluciju. Bećirović i Komšić zahvalili su se ambasadoru na podršci Japana Bosni i Hercegovini.

Istočna Bosna