30
Juni

Blokada autoputa u Beogradu, protest 'Srbija protiv nasilja'

Published in Svijet

U Beogradu je 30. juna posle 17 časova počela blokada međunarodnog autoputa E-75, u sklopu devetog protesta "Srbija protiv nasilja".

 

Građani vozilima blokiraju autoput kod Sava centra u Beogradu, jednu od ključnih saobraćajnih tački u gradu i državi.

 

Kako su naveli organizatori protesta, blokade autoputa su vid "radikalizacije" protesta.

 

Blokiran je jedan pravac, od Novog Sada ka Beogradu, javlja reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE). Najavljeno je da će blokada trajati do 20 časova.

 

Na protestima, koji se od polovine maja organizuju u Srbiji na poziv opozicije, traži se odgovornost vlasti nakon dvije masovne pucnjave u kojima je život izgubilo 19 ljudi.

 

Pored smjene ministra policije i direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), demonstranti traže zaustavljanje promocije nasilja u medijima.

 

Na blokadu u Beogradu vozila stižu iz dva pravca, sa naplatnih rampi Šimanovci i Bubanj potok, a protestne kolone predvode predstavnici opozicije.

 

Kako je javila reporterka RSE kod Sava centra, propušteno je vozilo hitne pomoći.

 

Kolonu iz Šimanovaca, koja je stigla kod Sava centra, predvodio je kopredsjednik opozicione stranke Zajedno Nebojša Zelenović.

 

Sa naplatne rampe Bubanj potok u protestnoj vožnji su potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, kopredsjednik stranke Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta i poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

 

Javno preduzeće Putevi Srbije preporučilo je učesnicima u saobraćaju da zbog gužvi koje se očekuju u popodnevnim satima koriste obilaznicu oko Beograda.

 

Protesti "Srbija protiv nasilja", prema najavama organizatora, 29. juna se održavaju u još desetak gradova - Vrbasu, Novom Sadu, Rumi, Vršcu, Majdanpeku, Čačku, Lučanima i Zaječaru.

 

Na protest "Srbija protiv nasilja" pozivaju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da skupovi nisu politički.

 

Protesti su počeli masovnih ubistava u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje u blizini Mladenovca i Smedereva, 3. i 4. maja.

 

Vlast je optužila opoziciju da protestima "politizuje tragediju".

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da organizatori "zaslužuju samo prezir", ali i pozvao na dijalog i najavio mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je 7. juna ponudila svoju ostavku i ocjenila da su vanredni parlamentarni izbori rješenje za krizu.

 

Predstavnici opozicije odgovorili su da vanredni izbori nisu tema i da vlast treba da ispuni zahtjeve demonstranata.

 

Pored zahtjeva za smjenom ministra policije i direktora BIA, demonstranti traže i smenu članova Saveta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) i rukovodstva javnog servisa Radio televizije Srbije (RTS).

 

Zahtjeva se i gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše novinarski kodeks, ukidanje rijaliti programa i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi (Happy) zbog promocije nasilja.

 

U Skupštini Srbije u toku je vanredna sjednica, na kojoj se raspravlja o bezbjednosnoj situaciji i smjeni ministra policije - koju je premijerka Ana Brnabić rekla da neće podržati, uz ocjenu da Gašić "odgovorno, ozbiljno i posvećeno" radi svoj posao, prenosi RSE.

 

Rasprava u parlamentu nastavlja se u utorak, 4. jula.

Last modified on petak, 30 Juni 2023 20:02

Istočna Bosna