03
Maj

Zelenski najavio ono što se dugo čekalo: Uskoro pokrećemo dugoočekivanu protuofanzivu protiv Rusije

Published in Svijet

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je danas ono što se dugo čekalo, a to je da će Ukrajina uskoro pokrenuti protuofanzivu protiv ruskih snaga i da je siguran da će Zapad nakon toga opskrbiti Kijev modernim ratnim avionima.

Govoreći na konferenciji u Finskoj, najnovijoj članici Sjevernoatlantskog saveza, Zelenski je rekao da je jedan od razloga zašto je otputovao u Helsinki taj što Kijev želi postati punopravni član vojnog saveza.

Naredno putovanje Zelenskog biće u Berlin 13. maja na poziv njemačkog kancelara Olafa Scholza, a zatim u Aachen sljedećeg dana kako bi primio nagradu Karlo Veliki za 2023.

Portparol ukrajinskog predsjednika rekao je da će današnji razgovori Zelenskog sa nordijskim liderima u Finskoj biti usredsređeni na jačanje vojnih sposobnosti Kijeva i traženje konkretnih koraka kako bi se Ukrajina približila članstvu u NATO.

U saopštenju švedske vlade se navodi da su teme samita ruski rat protiv Ukrajine, stalna podrška nordijskih zemalja Ukrajini, odnos Ukrajine sa EU i NATO i "ukrajinska inicijativa za pravedni mir", prenosi Reuters.

Zelenski će se sastati sa finskim predsjednikom Saulijem Ninistom, kao i sa premijerima Švedske, Norveške, Danska i Islanda.

Istočna Bosna