21
Januar

Švedska dopustila spaljivanje Kur'ana ispred Ambasade Turske

Published in Svijet

Aktivista krajnje desnice iz Danske dobio je dozvolu policije da 21. januara organizuje protest ispred turske ambasade u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, gdje namjerava da spali Kur'an, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prijem u NATO


To bi moglo da zakomplikuje švedske napore da ubijedi Tursku da odobri prijem u NATO. U isto vrijeme i proturske i prokurdske grupe planiraju da održe demonstracije u švedskoj prijestonici, prenosi AFP.

 

Turska odbija da odobri kandidature Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u tražeći od Švedske da se obračuna sa kurdskim i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima. Švedska je uvjerila Tursku da neće dozvoliti terorističke grupe na svom tlu.

 

Ali prokurdske i anti-NATO grupe zakomplikovale su odnose dvije države organizacijom antiturskih demonstracija koje su razbjesnile tursku vladu zbog vješanja lutke sa likom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ispred gradske kuće u Stokholmu prošle sedmice.

 

Antiislamski aktivista


Tenzije bi mogle dodatno da porastu ako antiislamski aktivista Rasmus Paludan spali Kur'an ispred turske ambasade. Paludan, koji također ima švedsko državljanstvo, već je organizovao slične proteste u Danskoj i u Švedskoj, od kojih su neki izazvali nasilne kontrademonstracije.

 

Švedski ministar spoljnih poslova Tobias Billstrom rekao je danas da Švedska poštuje slobodu govora, ali nije želio da komentariše o tome kako će Paludanov protest, koji je odobrila policija, uticati na kandidaturu Švedske za NATO.

 

Grupa koja sebe naziva Švedski komitet solidarnosti za Rojavu također planira demonstracije protiv Erdogana i pridruživanja Švedske NATO-u. U međuvremenu, očekuje se da će se proturski aktivisti okupiti na odvojenim demonstracijama u blizini turske ambasade.

 

AVAZ

Last modified on subota, 21 Januar 2023 11:33

Istočna Bosna