06
Novembar

Dan koji je promijenio sve na Kosovu: Danas veliki miting

Published in Svijet

Jučer je bio buran politički dan u Srbiji. Predstavnici Srba sa Kosova donijeli su odluku da napuste institucije u Prištini, a to su prvi učinili Goran Rakić i Igor Simić. Uslijedio je niz reakcija, ali je ostalo i otvoreno pitanje: Šta dalje?

 

Dodatne tenzije podgrijejali su navodi o kretanju specijalaca ka sjeveru Kosova. Premda je kosovska policija demantovala te navode.

 

Da krenemo redom.

 

Sve je počelo odlukom Prištine da, vozačima koji nisu preregistrovali svoja vozila na „RKS“ tablice, uručuje opomene sve do 21. novembra, kada bi uslijedilo i novčano kažnjavanje.

 

Ova odluka naišla je na negodovanje u srpskom dijelu kosovske policije, a sve je kulminiralo suspenzijom prvog čovjeka policijskog regiona Sjever, Nenada Đurića. Ono što je Srpska lista godinama obećavala jučer je i ispunila – napustili su kosovske institucije.

 

Povodom situacije na Kosovu  zbog koje je odložio posjete inostranstvu, predsjednik Aleksandar Vučić juče je obavio više sastanaka, a prvi je bio na sjednici Vlade.

 

Vučić je tom prilikom premijerku i ministre, kao i direktore javnih preduzeća obavijestio o situaciji na Kosmetu, a nakon sjednice poručio da  neće odustati od odgovorne politike mira i stabilnosti.

 

Predsjednik Srbije je imao i odvojene sastanke sa ambasadorima Kine i Ruske Federacije, a obavio je i telefonski razgovor sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom u Srbiji.

 

Sagovornici portala Nova.rs saglasni su da je sada jedino važno da na sjeveru Kosova ne dođe do incidenata.

 

Milica Andrić Rakić ispred NVO „Aktiv“ iz Kosovske Mitrovice kaže da je prateći razvoj događaja, očekivala ovakvu stiuaciju.

 

Napominje da je sada jedino važno da ne dođe do dodatne eskalacije i izbijanja sukoba.

 

„Nadam se da će međunarodna zajednica pokazati da ima uticaj na Prištinu da preduprijedi svako moguće nasilje. Pod izgovorom rušenja ustavnog poretka, Kurti može da pošalje specijalce na sjever ili, čak, uhapsi predstavnike Srpske liste“, upozorava Andrić Rakić.

 

Nekadašnji odbornik GI SDP koju je predvodio Oliver Ivanović, Marko Jakšić u izjavi za Nova.rs navodi da je posljednja odluka Srba bila iznuđena konstantnim pritiskom Prištine.

 

Dodaje da je  bilo krajnje vreme da Srpska lista čuje poruke svojih građana.

 

„Dok su oni prijetili izlaskom, ljudi su se selili i bili hapšeni“, kaže Jakšić.

 

Kada je riječ o bezbjednosnom riziku, Jakšić kaže da je to veoma teško predvidjeti.

 

U podne veliki miting 

U centru Kosovske Mitrovice danas u podne održaće se veliki miting, a još jučer je sjever bio okićen srpskim zastavama koje su bile djeljene na ulicama.

Na veliki miting građane je ranije pozvala Srpska lista

Last modified on nedjelja, 06 Novembar 2022 10:17

Istočna Bosna