04
Decembar

EU treba uvesti čvrste sankcije Miloradu Dodiku i drugima

Published in Svijet

Evropski Zeleni su usvojili Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, navodi da bi Evropska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu.

 

Europski Zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, spominje i Bosna i Hercegovina.

 

Kako se navodi u Rezoluciji, Europska unija se snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju BiH.

 

- EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka. EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države, ističe se.

 

Dalje, iz stranke Zelenih kažu kako je potrebno apelovati na sve političke aktere u BiH, sa ciljem doprinosa poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

 

- Trebalo bi apelovati na sve aktere u zemlji, a posebno na političko rukovodstvo Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Dejton je uspostavio posebnu odgovornost za međunarodnu zajednicu, a posebno EU prema Bosni i Hercegovini, navodi se.

 

Takođe, u Rezoluciji je navedeno da bi Evropska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

 

- EU stoga treba uvesti čvrste sankcije srpskom članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu. Priznajemo utjecaj koji vlada Srbije ima u regionu i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana, kaže se u Rezoluciji, koju prenosi Oslobođenje.

 

(BN)