30
Decembar

Šest zahtjeva Muriza Memića zbog nikad razriješenog ubistva njegovog sina

Published in BiH

Memić je najavio velike proteste u februaru, kada se navršavaju tri godine od smrti njegovog sina

memic protesti

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića zatražio je večeras ostavku komesara MUP-a Kantona Sarajevo Mevludina Halilovića, kao i hapšenje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić te Alise Mutap, djevojke koja je bila sa Dženom u noći kada je ubijen, piše Patria.

 

Stotine građana Sarajeva podržavaju večeras porodicu Memić u njihovim nastojanjima da otkriju ubice sina, koji je preminuo u februaru 2016. godine, ali vlasti još nikada nisu otkrile kako je mladić nastradao. Porodica sumnja u duboku umiješanost kantonalnog MUP-a i Tužilaštva u prikrivanje ubistva.

U šest zahtjeva koje je Muriz Memić iznio u nedjelju navečer on je zatražio i to da njegov advokat Ifet Feraget bude na sastanku predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegletije i ambasadora zapadnih zemalja, kako ambasadori ne bi dobili krive informacije, a zatražio je i hitan sastanak sa novim državnim tužiteljem koji treba da bude izabran krajem januara.

„Nećemo dozvoliti da kupuju vrijeme kao Dalida Burzić i Zdravko Knežević“, rekao je Memić, dodajući da traži da istragu o smrti njegovog sina vodi Državno tužilaštvo uz monitoring EU i učešće njegovog advokata Ferageta.

Memić je najavio velike proteste u februaru, kada se navršavaju tri godine od smrti njegovog sina. Večeras je sa grupom građana krenuo u protestnu šetnju od BBI prema Sebilju.

https://www.fokus.ba/wp-content/uploads/2018/12/memic-foto-nap-300x162.jpg 300w, https://www.fokus.ba/wp-content/uploads/2018/12/memic-foto-nap-768x415.jpg 768w" sizes="(max-width: 870px) 100vw, 870px" style="margin:0px;padding:0px;vertical-align:baseline;max-width:100%;height:auto;backface-visibility:hidden">

Istovremeno, dok u Sarajevu traje mirna šetanja građana u znak podrške porodici Memić, stotine Banjalučana okupljaju se na gradskom trgu u Banja Luci, kako bi podržali porodicu Dragičević, koji traže istinu o smrti sina Davida ubijen u martu ove godine.

Autor: NAP

Istočna Bosna