15
Novembar

Nisu ni zasjeli a već su se podijelili: Naša stranka i NiP zaratile oko premijerske funkcije!

Published in BiH

U petak, 16. novembra, održat će se konstituirajuća sjednica Skupštine Sarajevskog kantona, sa samo dvije tačke dnevnog reda. U okviru prve tačke, ovjerit će se mandati osobama izabranim na izborima 7. oktobra, dok je u okviru druge tačke planiran izbor novog skupštinskog rukovodstva.

Prema saznanjima „Slobodne Bosne“, sjednica će biti prekinuta nakon prve tačke dnevnog reda, budući da se šest stranaka koje su načelno dogovorile formiranje skupštinske većine, nisu usuglasile oko raspodjele izbornog plijena. Zapelo je kod izbora premijera Sarajevskog kantona, od čega zavisi izbor skupštinskog rukovodstva.

Novu skupštinsku većinu činit će šest stranaka (Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), no one su i prije konstituirajuće sjednice podijeljene u dvije podgrupe, pri čemu je jedina tačka sporenja među njima – izbor mandatara.

Jednu grupu čine Naša stranka, SDP i DF, a njihov favorit za premijera Sarajevskog kantona je kandidat Naše stranke, profesor Damir Marjanović.

Drugu grupu čine NiP, SBB i NBL, a njihov favorit je Elmedin Konaković, raniji premijer Sarajevskog kantona, koji se u međuvremenu odvojio od matične SDA i formirao vlastitu stranku.

Problem je što obje grupe stranaka u budućoj Skupštini imaju jednak broj mandata (po 12) pa je odluku o izboru mandatara nemoguće usvojiti glasanjem. S druge strane, problem je i taj što ni jedna ni druga strana ne samo da ne žele popustiti, nego izbor premijera uvjetuju ostankom u koaliciji. Predstavnici Demokratske fronte otvoreno su zaprijetili da će prije napustiti koaliciju nego glasati za izbor Konakovića.

“Moja želja je da se razmisli da premijer bude iz hrvatskog naroda, jer mi predstavljamo građansko odnosno socijaldemokratsko društvo. To bi bilo dobro za Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine”, rekao je prije dva dana za N1 Zlatko Miletić, generalni sekretar Demokratske fronte, koji zastupa stavove ove partije na sastancima o uspostavi vlasti nakon izbora.

Miletić je otkrio da su se tri lijevo orijentirane stranke opredijelile da kandidat za premijera bude iz Naše stranke.

Identičan stav dvadesetak dana ranije izrekao je još jedan istaknuti član najužeg rukovodstva DF-a, Milan Dunović.

Dunović je također kazao da premijerska pozicija u Sarajevskom kantonu treba pripasti Našoj stranci (NS), jer su osvojili najviše glasova u lijevo orijentiranom bloku.

“Ali, ukoliko u novoj vladi budu predstavnici Naroda i Pravde (NiP), DF će podržati formiranje nove vlade, ali mi nećemo učestvovati u tome, jer su naši stavovi vrlo jasni, a to je da ne želimo koalirati sa Strankom demokratske akcije (SDA), ali ni sa njihovim ‘derivatima'”, poručio je Dunović, a taj stav, koliko nam je poznato, nije se promijenio.

No, ni lider NiP-a Elmedin Koaković, nije sjedio skrštenih ruku. Uspio je okupiti alternativni blok (NiP, SBB i NBL) koji ima jednak broj poslanika kao i blok okupljen oko Naše stranke.

Tako je nastala svojevrsna ravnoteža političke nemoći, što nije baš najbolji start nove vlasti.

Slobodna Bosna

Istočna Bosna