19
April

Ambasada SAD-a u BiH: Spremni smo odgovoriti na Dodikovu najavu secesije i provođenje paralelnih izbora

Published in BiH

Ništa što Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organizovanje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN, navode iz Američke ambasade u BiH

 

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini reagovala je povodom jučerašnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i mitinga "Srpska te zove" u Banjoj Luci, na kojem je, uz podršku vlasti u Srbiji, negiran genocid u Srebrenici i veličani ratni zločinci.


- Za svaku osudu je i neodgovorno negiranje srebreničkog genocida od strane predsjednika RS, Milorada Dodika i drugih lidera iz RS-a na jučerašnjoj sjednici NSRS i mitingu u Banjoj Luci. Negiranje genocida uvreda je žrtvama svih nacionalnosti i nanosi dodatnu bol porodicama žrtava. Negiranje genocida razara društveno tkivo BiH, prijetnja je njenoj stabilnosti i nezakonito je prema zakonima BiH - navode iz Ambasade SAD-a u BiH.


Ističu "da se u Srebrenici 1995. godine desio genocid, što je u više navrata potvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde".

 

- Ništa što Dodik kaže ili uradi ne može promijeniti činjenice, čak ni organizovanje cjelodnevnih događaja posvećenih negiranju genocida i širenju dezinformacija o rezoluciji koju trenutno razmatra Generalna skupština UN. Ta rezolucija inicijativa je da se prizna i obilježi srebrenički genocid kako bi se odala počast žrtvama. Suprotno tvrdnjama gospodina Dodika, ona nije usmjerena protiv bilo koje članice UN, niti odgovornost pripisuje bilo kojem narodu. Učestalo negiranje srebreničkog genocida ovu vrstu međunarodnog obilježavanja događaja iz 1995. čini još važnijom - dodaju.


Iz Američke ambasade naglašavaju "kako su prijetnje Dodika da će pokrenuti secesiju RS-a od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu RS, još jedan dokaz njegovog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH".


- Stvaranje paralelnog izbornog sistema predstavljalo bi neustavno i anti-Dejtonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u RS-u osnovno demokratsko pravo zagarantovano Ustavom BiH. SAD su spremne odgovoriti na te antidemokratske i anti-Dejtonske aktivnosti. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i odbijamo svaki pokušaj secesije - navodi se u saopćenju Ambasade SAD-a u BiH.

Istočna Bosna