13
Mart

Salkić Ministarstvu prosvjete RS-a: U 21. vijeku insistirate da djeca pravo na jezik traže na sudu

Published in BiH

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić (SDA) podsjetio je danas tokom skupštinske tačke na sudske procese zbog diskriminisanja bošnjačke djece u obrazovnom procesu, te upitao ministricu prosvjete i kulture RS-a Željku Stojičić kada će vlasti u RS-u prestati sa diskriminacijom.


Salkić je podsjetio na presudu Okružnog suda Banja Luka u korist djece iz Vrbanjaca, zatim Osnovnog suda u Srebrenici u korist djece iz Konjević Polja, te suda u Bijeljini u korist djece iz Janje.


Stojičić je navela da je tačno da se u RS-u trenutno vode tri spora u vezi sa izučavanjem "jezika bošnjačkog naroda" u osnovnim školama.


- Neke od tih presuda su prošle na osnovnom sudu. Izjavljivali smo žalbe u okviru Pravobranilaštva RS-a. Što se tiče spora u kojem je Ustavni sud naložio da se to ispravi, okružni sud je ukinuo tu presudu osnovnog suda... Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju zastupa nultu toleranciju prema diskriminaciji – rekla je Stojičić.


Podvukla je da se ministarstvo "drži zakona i Ustava RS-a kada je izučavanje jezika u pitanju".


- Ako se držite Ustava, onda se trebate držati člana 7, pri čemu nemate pravo vi, kao Ministarstvo i Vlada ili bilo ko, da bošnjačkom narodu namećete naziv jezika koji koristi – rekao je Salkić.


- Zašto u 21. vijeku insistirate da djeca ostvaruju svoje pravo pred sudom na ravnopravno obrazovanje i jednak tretman u školama, a što predviđa zakon i ustav, da ne može biti diskriminacije. Vi to činite i ova vlada, u kontinuitetu posljednjih 15 godina – podvukao je Salkić.


Potpredsjednik NSRS-a Petko Rankić se zatim ubacio i kazao Salkiću:


- Znamo svi da ste vi iz Konjević Polja odveli djecu u Kasabu i mislim da je to bio vaš politički potez – izjavio je Rankić.

 

Istočna Bosna