29
Septembar

Vikićevi specijalci dobijaju spomenik koji će se nalaziti kod Druge gimnazije u Sarajevu

Published in BiH

Specijalna jedinica MUP-a RBiH koju je početkom rata predvodio komadant Dragan Vikić dobit će svoj spomen-obilježje u parku kod Druge gimnazije u Sarajevu, što je sada i ozvaničeno.

 

Ranije tokom ove godine načelnik Općine Centar Srđan Mandić je najavio da je donijet zaključak kojim se utvrđuje Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje spomen-obilježja.

 

Riječ je o prijedlogu izgradnje spomenika tzv. "Vikićevim specijalcima".

 

Danas je i zvanično potvrđeno da će pripadnicima specijalne jedinice policije RBiH biti izgrađeno spomen-obilježje, što je također potvrdio Mandić.

 

"Vikićevi specijalci će konačno dobiti spomenik. Izdata građevinska dozvolu za izgradnju spomenika Bosanskim specijalcima, projekat koji radimo zajedno u saradnji sa veteranima ove slavne jedinice i Gradom Sarajevo", saopćio je Mandić putem svojih društvenih mreža.

 

Ovo će biti još jedan način da se Sarajevo oduži legendarnom komandantu Vikiću za sve što je tokom rata, pa i nakon njega, uradio za ovaj grad.


Vikić je 2004. godine dobio i Šestoaprilsku nagradu, a ove godine na Dan grada je premijerno prikazan dokumentarni film koji govori o ovom heroju mnogih generacija i legendi Sarajeva.

Last modified on petak, 29 Septembar 2023 13:11

Istočna Bosna