14
Septembar

Schmidt ipak s Durakovićem, ali u Sarajevu

Published in BiH

Odlazak Christiana Schmidta u Banja Luku ovih je dana top tema u bh. javnosti.

 

Nakon što su sastanke sa Schmidtom odbili iz opozicije u RS, visoki predstavnik se trebao sastati sa potpredsjednicima RS Davorom Pranjićem i Ćamilom Durakovićem. Pranjić je otkazao zbog zdravstvenih razloga, a onda je I Schmidt konačno otkazao jedan susret, onaj s Durakovićem.

 

Do susreta je došlo danas, ali ne u Banjojluci, nego u Sarajevu na konferenciji o naslijeđu Tribunala u Hagu.

 

Visoki predstavnik sinoć je da su bile postavljene barikade da bi se spriječio njegov dolazak u Banjaluku, iako nije rekao ko je takvo što spremao.

 

- Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprječava, da li bilo ko osim u Banjaluci vjeruje da bi se u Evropi neko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali. Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Evrope. Ja sam mudro djelovao”, rekao je Schmidt za N1.

 

Na ovu njegovu tvrdnju reagovao je predsjendik RS Milorad Dodik.

 

"Jedina barikada za Schmidtov dolazak u Republiku Srpsku je ona u Vijeću sigurnosti UN-a, a toga je i on svjestan. Iako je Schmidt namjeravao doći u Republiku Srpsku, nije imao kome doći. Schmidt u RS nema kome reći da je visoki predstavnik kada svi znaju da nije. Jedini koji je od jučerašnjeg neostvarenog gostovanja napravio igrokaz bio je on. Režirao je predstavu, ali za nju u Republici Srpskoj niko nije htio kupiti karte. To je sav problem Christiana Schmidta!", poručio je Milorad Dodik na platformi X.

Istočna Bosna