29
Januar

Sve više građana odlazi iz države, BiH je perspektivna samo za stranačke kadrove

Published in BiH

Opasan trend je iseljavanje komplet porodica iz države, ne samo zbog egzistencijalnih razloga, već i nesigurne sadašanjosti i vrlo upitne budućnosti, smatra sociolog Vladimir Vasić

 

 

Bosna i Hercegovina zauzima prvo mjesto na listi zemalja s najvećim smanjenjem broja stanovnika u svijetu. Podaci su to iz izvještaja „Perspektive svjetskog stanovništva Ujedinjenih naroda za 2022-u godinu”. A naša zemlja godišnje izgubi “jedan grad” i da se taj trend iz godine u godinu nastavlja, pisao je i Austrijski list „Heute“ u tekstu o iseljavanju iz Bosne i Hercegovine. Put u bolji život opustošio je brojne krajeve u našoj zemlji.

 

Dok vlast u našoj zemlji nijemo posmatra, na autobuskim stanicama, u rukama bh. državljana – samo karta u jednom smjeru.

 

Svakodnevni prizor na autobuskoj stanici u Banjaluci su mladi sa koferima i kartom u jednom smjeru. Odlaze uglavnom u Njemačku, Austriju i Sloveniju. Ovdje, kažu, perspektive nema, osim za stranačke kadrove. Jedna od njih je dvadesetrogodišnja Milica Knežević, koja je pronašla posao u slovenačkoj firmi, koja se bavi proizvodnjom medicinske plastike. Dok mnogo mojih drugara, kaže, ne uspijeva na nadje posao, ja sam izabrala da odem odavde.

 

„Najveći motiv odlaska mladih u inostranstvo je zaposlenje, jer nude veliki spektar zaposlenja i kod nas to nema. Pružaju se mnogo veće mogućnosti u stranim zemljama, kao što je mogućnost da uspijemo u nekim strukama“, kaže za BHRT Milica Knežević.

 

Opasan trend je iseljavanje komplet porodica iz države, ne samo zbog egzistencijalnih razloga, već i nesigurne sadašanjosti i vrlo upitne budućnosti, smatra sociolog Vladimir Vasić. Naglašava da ratnohuškačka retorika političara, zveckanje oružjem, stalne prijetnje miru i stabilnosti doprinose masovnom iseljavanju. Odlaze i dobro situirane porodice, jer u BiH ne vide ni budućnost ni perspektivu za svoju djecu.

 

„Ako nisi dobro integrisan u političke tokove i partijske mreže i političku infrastrukturu vrlo teško možes doći do zaposlenja i sebe kotirati u društvu i to je jedan od ključnih razloga zašto ljudi odlaze iz ove države.“

 

Da je odlazak mladih sa ovih prostora alarmantan problem i da ćemo uskoro, nastave li se emigracije ovim tempom, postati zemlja staraca slažu se i demografi i analitičari.

 

„Ni u jednoj godini nije odlazilo manje od 30.000-35.000 stanovnika, a procjene su da smo na polju spoljnih migracija izgubili između 400.000 i 500.000 stanovnika“, kaže demograf Aleksandar Čavić.

 

“Da se vratimo 15-20 godina našeg neznanja, nečinjenje dovelo nas je u poziciju da imamo najveću omču oko vrata, a to je odlazak radne snage, naproduktivnijeg dijela stanovništva, između 18 i 35 godina”, kaže ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

 

Prema procjenama Ujedninjenih nacija BiH će do 2070. godine izgubiti polovinu stanovništva i u njoj će živjeti svega 1,6 miliona stanovnika. Odlazak stručne i visokoobrazovane radne snage, sudeći po izostanku ozbiljnih mjera za ostanak, ne zabrinjava vlasti u Bosni i Hercegovini.

Istočna Bosna