Ova vijest izazvala je lavinu reakcija javnosti u našoj zemlji, a opće je mišljenje da Zmajevi ne trebaju igrati protiv zemlje koja je izvršila agresiju na Ukrajinu.

 

Odluku o prihvatanju ponude iz Moskve donio je Komitet za hitnost FSBiH u sastavku Vico Zeljković, Miloš Brkić, Ivan Beus, Dragan Soldo, Irfan Durić i Fuad Čolpa (pet članova je bilo za, a Durić suzdržan).

 

Azmir Husić, član Izvršnog odbora FSBiH, ne miri se sa ovom odlukom i u razgovoru za Faktor poručio je kako će učiniti sve da se meč ne odigra.


- Ne znam šta da kažem, koliko ste se vi pitali o toj odluci toliko sam se pitao i ja. Komitet za hitnost je bio u sastavu u kakvom je bio, i on je donio odluku. I to je to. Mene što se tiče ovakva odluka nam nije trebala u ovom trenutku. Ona je legalna, jer je prihvatio Komitet za hitnost sa većinom glasom. Legalna je po pitanju same odluke, ali mislim da u ovom nepotrebna. Nije nam potrebno da idemo igrati utakmicu protiv zemlje koja je izvršila invaziju na Ukrajinu - kazao je Husić za Faktor, dodavši:

 

- Ono što je sigurno ja neću ići u Rusiju. Ne pada mi na pamet da budem neko ko će sudjelovati bilo čime u jednom takvom događaju. Mislim da je ovdje jasna stvar... Ali, hiljadu je načina da se ta utakmica ne odigra.

 

Na narednoj sjednici Izvršnog odbora zamolit ću da se ova odluka stavi van snage. Ako je ikako moguće. Jer mislim da nam može donijeti više lošeg, nego dobrog.

 

Nije mogao odgovoriti na pitanje kakvo je raspoloženje u stručnom štabu i među reprezentativcima i da li je bi neki od njih mogli bojkotovati gostovanje u Rusiji.

 

- Nemamo mi taj kontakt. Pogotovo kada sam ja u pitanju. Možda nekad i previše kritikujem oko nekih stvari i zato sam možda neko koga drže po strani u nekim stvarima. Mene se ne zove baš puno u taj Komitet, jer ja imam stav, a moj stav je da sam za ono što će donijeti dobro našem društvu, našoj zemlji, našoj repezentaciji...


Nažalost, nekad prije je napravljeno da Komitet za hitnost može da donese odluku koja je važeća bez saglasnosti kompletnog Izvršnog odbora. Takva odluka je validna i ispravna... Ali, mislim da sve odluke koje su bitne za reprezentaciju i one koje su na većem nivou bi trebao donositi kompletan IO, a ne Komitet za hitnost - kaže Husić, dodavši:

 

- Opet kažem, nisam učestvovao u tome, nemam puno pravo ni da pričam. Znate kako je kod nas. Ako puno kažeš, iz dobre namjere, može da se uzme protiv vas. I da sutra kažu da radim na destabilizaciji Fudbalskog saveza BiH, a u stvari želiš samo ka kažeš ispravnu stvar. U 90 posto zemalja u kojima se igra fudbal da je upućen poziv za prijateljsku utakmicu sa Rusijom, one bi to odbile. Ali, mi smo Bosna i Hercegovina. Mi možemo, mi prihvatamo. A ja sam se pitao za ovu odluku kao i dva miliona i nešto stanovnika naše zemlje. Ja se ne pozivam na "škakljive" sjednice, jer se unaprijed zna moje mišljenje - naglasio je Husić.

 

Husić nema informaciju kada će biti zakazana sjednica IO, na kojoj će se očito još pričati i Rusiji, ali je naglasio kako će vjerovatno biti održana do kraja mjeseca, odnosno dan prije ili na dan utakmice sa Crnom Gorom (23. septembar).