02
Oktobar

U jeku "Afere kiseonik" opozicija iz RS-a danas protestuje u Banjoj Luci

Published in BiH
Foto: Facebook
Foto: Facebook


Predstavnici opozicionih partija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska danas će, sa početkom u 17 sati, održati veliki protestni skup na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

 

Organizatori protesta su Partija demokratskog progresa (PDP), Srpska demokratska stranka (SDS), Demokratski narodni savez (DNS), Socijalistička partija Srpske (SPS) te nezavisni poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović.


Protesti su prvobitno bili najavljeni zbog gašenja signala Radiotelevizije Bijeljine (RTVBN), no zbog posljednje afere vezane za nabavku kisika za UKC RS-a, kako navode iz ovih stranaka, prerasli su u "iskaz općegrađanskog nezadovoljstva radom vlasti u ovom entitetu".

 

BN televizija je prije nekoliko dana saopćenjem za javnost upozorila korisnike da će novom odlukom RAK-a do kraja godine ostati bez 50 posto zemaljskog signala. Ustupanje dijela digitalnog signala dva puta su tražili od RTRS-a, ali bezuspješno.

 

Do zabrane emitovanja signala preko RTRS predajnika došlo je nakon što je policija RS-a 16. septembra uhapsila Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo RS, a zatim je uslijedila i afera "Kisik".


Lideri opozicionih stranaka pozvali su građane da se u što većem broju pojave na protestima kako bi, prema njihovim riječima, "stali u kraj medijskom mraku i pokušaju gašenja medijskih sloboda u RS-u".

 

Inače, Vlada Republike Srpske jučer je podnijela krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića zbog "izazivanja panike među stanovništvom Republike Srpske". Stanivuković je jučer poručio da će "njegov odgovor na ovu prijavu dobiti na protestima".

Last modified on subota, 02 Oktobar 2021 08:33

Istočna Bosna