22
Maj

Ispostila skoro 100 ramazana: Čudesna priča nane Fate Husić iz Mostara nikoga ne ostavlja ravnodušnim!


Rijetki su oni koji svoju vjeru obogaćuju cijeli život a pogotovo u dane ramazana.


U duhu tradicije i običaja prenose svoje znanje na mlađe a u njihovoj priči ima mnogo pouka o vjeri. Svaki grad ima svoje običaje i čari tokom svetog mjeseca ramazana za muslimane.

 

Vedra i sa osmijehom na licu, u svom domu dočekala nas je nana Fata Husić. Ima 105 godina, preživjela je tri rata, a ispostila je skoro stotinu ramazana. Kao postač, najdražeg gosta u godini, kaže, dočekuje od svoje sedme godine.

 

“Prije bi ženska djeca postila od sedme godine, a muška od devete, i onda smo počeli klanjati, ići u džamiju i tako do danas. Majka i babo su nas tome učili, nismo smjeli leći, rekli bi – Ko je najveći junak na svijetu? Onaj koji smije leći, a jaciju ne klanjati”, kazala je za “N1” nana Fata Husić.

 

Iako Ramazani nisu kao nekad, nana Fata trudi se da očuva tradiciju. Od početka zore do zalaska sunca, postom i obavljanjem namaza, želi božiju milost. Iftaru se i danas raduje podjednako kao i sa sedam godina, jer za vrijeme iftara, kaže, jela posebno mirišu i imaju neponovljiv ukus i slast. Iako ima 105 godina, posti bez problema. Radost ibadeta i miris Ramazana za nju je neprocjenjiv.

 

“Čim počnem učiti, klanjti, postiti ja sam vilena, kaže se ko isplače usta danas pet puta kad uzima abdest tokom pet dnevnik namaza , da 500 sevapa dođe u kuću”, rekla je nana Fata Husić.

 

Kraj posta, već 15 godina nani Fati i ostalim Mostarcima najavljuje Kasim Prguda.

 

Već tradicionalno mostarski top puca s jedne od kula stare kasarne Konak. Hiljade vjernika uoči svakog ramazanskog akšama s ushićenjem čekaju na ovaj pucanj, koji im signalizira da je vrijeme cjelodnevnog posta završeno.

 

Prije je, priča nam Kasim, bilo teže i opasnije rukovati topom i granatom jer se sve radilo ručno.

 

“Dolje sam prije popaljivao ručno upaljačem i novinom, a danas je već savremenije i radi se elektro paljenjem”, ističe Kasim Prguda.

 

Nekoliko minuta prije ftara radi posljednje provjere, stavlja ključ u elektronski okidač i najavljuje kraj posta.

 

U Mostaru nije običaj da postači dolaze i iftare na mjestu s kojeg se ispaljuje top, dolaze tek rijetki znatiželjnici koji žele vidjeti kako izgleda cijeli proces.

 

Mostar je ove godine postao bogatiji za još jedan ramaznski top, koji je predstavnicima IZ u Mostaru uručio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Također, nakon 69 godina u Sinan –pašinoj džamiji klanjan je prvi teravih namaz. U pitanju je najstarija i najveća mostarska džamija koja je srušena 1949 godine, a čija je obnova u završnoj fazi.

 

A da Ramazan Mostaru daje posebnu čar, saglasni su brojni vjernici koji se posebno raduju ramazanskim mukabelama, teravijama, iftarima i kasnim druženjima do sehura.

Last modified on srijeda, 27 Oktobar 2021 22:53

Istočna Bosna