23
Januar

PRIČA O NESIBU MALKIĆU HEROJU SA KUR’ANOM U DŽEPU !

Nesib Malkić rodjen je u Gornjim Dubravama (Živinice) 5.jula 1961.godine. Bio je aktivno vojno lice. Po završetku osnovne škole u Dubravama, kao pitomac 25.klase upisuje Srednju vojnu školu u Sarajevu. Kao odličan učenik upisuje i Višu vojnu školu. Tokom vojne karijere isticao se kao primjeran vojnik. Početkom 1991.godine Živinice su bile jedne od prvih koji su se suprostavile tadašnjoj JNA. Građani su javno izrazili svoje nezadovoljstvo.

 

Nesib je pokazao izrazite organizacione sposobnosti, a najbolji primjer toga jeste činjenica da je Opštinski štab TO Živinice izvršio mobilizaciju vojno sposobnog stanovništva. Odbranom Tuzle, Kalesije, Živinica, Srebrenika, Gradačca, Lukavca, Gračanice uvezana je relativno slobodna teritorija na prostoru današnjeg Tuzlanskog kantona. Ipak, 210.brigada ARBIH, koju je ustrojio Nesib Malkić nikada nije mirovala. Jedan ili dva bataljona ove brigade uvijek su bili na zadatku. ”Ponajmanje smo branili svoju opštinu, 75% naših akcija bilo je teritoriji drugih opština”, istakao je Malkić. Sa Kur’anom u lijvom dzepu svoje bluze obišao je čitavu zonu 2.korpusa i sa svojom brigadom krenuo da oslobađa prostore srednje Bosne.

 

25.oktobra 1993.godine komandant Malkić zajedno sa svojim komandantima bataljona trebao doći do Vareša, obzirom da je put bio vlaža jer je bio oktobar u rejonu Crnoriječke visoravni odlučili su da se iskrcaju iz vozila i nastave šumskim putem pješke.

 

Nesib je ukopan u Gornjim Dubravama. Bio je nosilac najvećeg priznanja zlatnog ljiljana, a posthumno je 1994.godine odlikovan.

Istočna Bosna