19
Avgust

Dječaci češće imaju problema sa govorom nego djevojčice: Šta je razlog i kada je potrebna pomoć logopeda?

Prve riječi mališana najvažniji su za svakog roditelja i često, kada u očekivanom periodu dijete ne počinje pričati, pojavljuju se pitanja da li postoje određene poteškoće u razvoju govora.

 

Zabilježeno je da dječaci češće imaju kašnjenje razvoju govora u odnosu na djevojčice. Istraživanja su pokazala da djevojčice izgovaraju prve riječi i prve rečenice u mlađoj dobi u odnosu na dječake.

 

Također, djevojčice imaju i veći vokabular u ranoj komunikaciji u odnosu na dječake, potvrdila nam je logoped Irma Nuhić.

 

"Ipak, treba naglasiti da u procesu normalnog razvoja govora ta razlika bi trebala biti samo nekoliko mjeseci i dio je normalnog razvoja govora. Tako npr., tipična dob u kojoj djeca počinju da pričaju je oko prvog rođendana, ali možete čuti prve riječi i malo prije toga ili nešto kasnije. Dječaci imaju tendenciju da počnu pričati kasnije u tom periodu nego djevojčice", pojasnila je.

 

Zbog čega dječaci počinju pričati kasnije?

 

Irma Nuhić je navela da je jedan od razloga biološki faktor (gen FOXP2) koji je nazvan još i "jezičkim genom" za razvoj govora i jezika. Djevojčice imaju viši nivo FOXP2.

 

"Muški i ženski polni hormoni također imaju ulogu u razvoju govora i jezika. Tako estrogen ( ženski hormon) može poboljšati društvene i verbalne vještine i povezan je s određenim aspektima mozga koji utječu na dio razvoja govorno jezičnih vještina", rekla je.

 

Biološka razlika i razlika u odgoju između dječaka i djevojčica također ima važnu ulogu u tom procesu. Mnogi ljudi mijenjaju svoje ponašanje i stil komunikacije u zavisnosti od toga da li razgovaraju s dječakom ili djevojčicom što utječe i na razvoj njihovih govornih vještina.

 

"Kroz historiju dječaci se više podstiču da se bave fizičkim aktivnostima poput sporta ili igranja vani. Za razliku od njih djevojčice su podsticane na više društvenih i 'domaćih' aktivnosti poput čajanki ili igre sa lutkama. Ove aktivnosti dosta podstiču razvoj govornih sposobnosti", pojasnila je Irma.

 

Kako prepoznati da li se radi o poteškoćama u razvoju govornih vještina?

 

Iako je prirodno da dječaci kasnije počinju pričati, ipak svaki roditelj će se zabrinuti da li se radi o prirodnim pojavama ili kašnjenju u razvoju govora. Irma Nuhić je pojasnila kako je najbolje prepoznati da li je djetetu potrebna pomoć logopeda.

 

"Ako vaše dijete nije razvilo svoje jezične vještine za svoje godine, nemojte pretpostavljati da je razlog zato što je dječak i zauzmite pristup 'ne čekaj i provjeri'. Bilo da je muško ili žensko, u dobi od 18 do 24 mjeseca vaše dijete treba da ima najmanje 5 do 10 riječi koje koristi redovno i spontano. Posjetite najbližeg logopeda i razriješite nedoumice", preporučila je ona.

 

Istočna Bosna