11
Juni

Šta se krije iza blokade puta koji vodi do bošnjačkih povratnika u selo Kamenica

Published in Istočna Bosna

Predstavnici bošnjačkih povratnika iz sela Kamenica u blizini Podgraba jučer su se trebali sastati sa načelnikom Pala u RS-u Boškom Jugovićem i vlasnikom zemljišta na dijelu puta nakon što je blokiran put koji vodi do njih, rekao je za Faktor načelnik općine Pale u FBiH Almin Ćutuk.

 
Selvedin Drakovac, čiji roditelji žive u ovom selu, ranije je za Faktor kazao da su od petka najmanje dvije bošnjačke povratničke porodice ostale odsječene u selu pošto je blokiran put. Dodao je da je Srbin koji tu u blizini ima imanje na put istresao pijesak i sitni kamen i stavio rampu sa natpisom "Pažnja, privati posjed, ne diraj".

 

Načelnik Općine Pale u FBiH Ćutuk ističe da je put korišten dugo vremena i tu nije bilo spora, sve dok u dijelu puta nije došlo do promjene vlasnika zemljišta, koji je u katastru pronašao da se dio puta vodi na njegovoj parceli.

 

- I prije je to bilo u privatnom vlasništvu, a novi vlasnik već duže vremena tražio od Općine Pale da mu se isplati novac za taj dio puta - rekao je Ćutuk, koji dodaje da je on u ovaj slučaj uključen nekoliko mjeseci.

 

Ćutuk ističe da dio sela Kamenica pripada FBiH, a dio RS-u, te da se sporni dio puta nalazi u RS-u i u nadležnosti je Općine Pale.

 

- Predviđeno je da tu u blizini tog dijela puta silazi gondola sa Jahorine pa su cijene zemljišta tu nešto veće. Jučer su se trebali sastati predstavnici povratnika sa načelnikom i vlasnikom zemljišta, a nemam informaciju da li je došlo do nekog dogovora - rekao je Ćutuk.

 

Navodno je nakon jučerašnjih razgovora pronađen kompromis i put je već odblokiran, ali to nam nije i zvanično potvrđeno.

 

Istočna Bosna