Vijećem sigurnosti UN-a ovog mjeseca predsjedavaju Sjedinjene Američke Države, a ovih dana rastu tenzije jer je Rusija najavila da će bojkotovati sastanak Vijeća sigurnosti UN-a s Političkim i sigurnosnim komitetom EU (PSC).

 

Analiza situacije u BiH dolazi uslijed napetosti u našoj zemlji koja traje skoro godinu dana, ali i zbog rata u Ukrajini i proruskog utjecaja na Balkanu. Za duboku krizu, podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, blokadu državnih institucija i procesa, antiustavnih poteza kao i rast nacionalizma zaduženi su političari i stranke koje čine vlast u RS-u, a to su već odavno prepoznali i funkcioneri Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, što je samo naglašeno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

 

U posljednje vrijeme aktuelno je i pitanje visokog predstavnika u BiH čiji legitimitet i dalje osporavaju politički predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska kao i prisustvo snaga EUFOR-a u BiH odnosno produženje mandata misije Althea, ali i pozicija BiH prema rata u Ukrajini i potezima Rusije.

 

U novembru prošle godine Rusija i Kina uspjele spriječili su obraćanje Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a jer je u zraku "visilo" produženje mandata EUFOR-a u BiH, a 11, maja postoji mogućnost da se visoki predstavnik ipak obrati u Vijeću sigurnosti UN-a i iznese svoje viđenje stanja u BiH tokom dosadašnjeg mandata.