Zarifovu poruku povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici danas je na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica pročitao njegov specijalni izaslanik Muhamed Ebrahim Taherian.

 

Zarif je u pročitanoj poruci odao počast žrtvama genocida u Srebrenici i izrazio saosjećanje sa vlastima i narodom u BiH, a posebno sa porodicama žrtava.

 

- Islamska Republika Iran je ponosna što je stajala uz narod BiH od početka njene nezavisnosti i što se na tom putu nije suzdržavala od bilo kakve pomoći i što je i dalje predana podržavanju nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH i mirnog suživota svih njenih naroda - poručio je Zarif.

 

Ističući kako su događaji iz jula 1995. godine jedno od najmračnijih poglavlja u savremenoj povijesti čovječanstva, Zarif je u poruci naveo da ti zločini ne smiju biti zaboravljeni, ali da ih ne treba ni koristiti kao izvor mržnje među narodima.

 

- Obilježavanje 26. godišnjice ovog genocida podsjeća međunarodnu zajednicu na potrebu zalaganja za pravdu, suzdržavanja od nasilja i osjećaja odgovornosti u zaštiti potlačenih. Pozivam međunarodnu zajednicu, posebno sile koje za sebe tvrde da su pobornici ljudskih prava i demokracije, na stvarno pridržavanje istinskih ljudskih vrijednosti - poručio je Zarif.

 

On je dalje naveo da su presude međunarodnih sudova u Hagu važni koraci u smjeru ostvarenja pravde, ali da Srebrenica ostaje rana na savjesti čovječanstva.

 

- Dijelimo tugu porodica srebreničkih žrtava koje 26 godina rade neumorno u potrazi za pravdom. Posvećeni smo očuvanju sjećanja na žrtve ovog bolnog događaja kako bi spriječili njegov zaborav i negiranje - poručio je Zarif.